Het brein is een van de grootste raadsels van het menselijk lichaam, met een hoop geheimen die nog niet ontrafeld zijn. Een soort black box. Onderzoekers komen wel steeds meer te weten over wat zich allemaal afspeelt in dat bovenkamertje. Gelukkig maar, want door deze (nieuwe) kennis kunnen wetenschappers ook gerichter zoeken naar oplossingen voor hersenaandoeningen, zoals dementie.
Dementie is een van die mysterieuze fenomenen van het menselijk brein. Kunnen we dementie voorkomen? Of ons leven zo inrichten dat de kans op dementie verkleint? Door ons brein voldoende te trainen, bijvoorbeeld? UWassistent zocht uit of brain training helpt om dementie te voorkomen. Wat vertelt onderzoek hierover? Dat leest u in deze blog!
Van de sportschool naar hersengymnastiek
Puzzeltjes speciaal voor senioren, brain training games, geheugenspelletjes op tv -iets met een boodschappenlijstje- speciaal voor senioren. Ze hebben één ding gemeen: het brein trainen. Voor we verder ingaan op de vraag of brain training dementie kan voorkomen, eerst even dit: de hersenen trainen, dat is toch een compleet ander verhaal dan het trainen van spieren in het lichaam. Hoe zit dat? Wat is brain training? Ons brein is de hele dag (en nacht) prestaties aan het leveren. Dat uit zich bijvoorbeeld in redeneren, onthouden, iets nieuws leren en problemen adequaat oplossen. Deze processen vallen onder ‘cognitieve vaardigheden’.
Bij speciale spelletjes om de hersenen te trainen, gebruik je een of meerdere van die hersenfuncties. Maar nu de belangrijke vraag: levert dat nu iets op, om urenlang met pen in de aanslag sudoku’s op te lossen? Trainen we daarmee daadwerkelijk ons brein? Of is het alleen vermakelijk tijdverdrijf?
Brain training voorkomt dementie: feit of fabel?
Uit onderzoek blijkt dat ouderen die aan brain training doen, beter scoren op redeneren en leren. Mooi resultaat toch? Deels waar, maar het helpt alleen als ze dat 6 maanden lang minstens vijf uur per week doen. De 60-plussers waren beter geworden in alledaagse taken. Het doet dus wel iets goeds voor ons brein, die hersengymnastiek. Maar, is brain training ook een middel om dementie te voorkomen? Daar is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Het lastige van die vraag is dat er meerdere factoren zijn die het dementieproces kunnen vertragen. Onderzoekers buigen zich wel over dit onderwerp, maar vooralsnog zijn er geen harde resultaten te vinden die aangeven dat brain training dementie voorkomt.
Laten we dat nog even samenvatten: Het brein trainen kan helpen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld om beter te onthouden welke boodschappen u nodig heeft. Handig en praktisch. Dementie voorkomen met brain training? Die droom lijkt te mooi om waar te zijn. De ziekte is überhaupt nog niet te voorkomen. Toch is het in sommige gevallen wél mogelijk om door brain training en andere bezigheden, zoals voldoende beweging, dementie te vertragen of het risico erop te verminderen. En dat is toch het minste wat we kunnen doen.
Om u daarbij te helpen, vindt u iedere maand in onze nieuwsbrief een puzzeltje of raadsel om mentaal uitgedaagd te worden. Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Meld u dan aan door te mailen naar info@uwassistent.nl.
Heeft u zelf beginnende dementie of iemand in uw omgeving? Wij zijn er voor de ondersteuning die u wenst. Met onze dienst begeleiding krijgt u ondersteuning wanneer, hoe vaak en waarbij u dat zelf wilt. Lichtere zorgtaken zijn mogelijk, maar ook begeleiding naar een (dokters)afspraak. En, wat wij heel waardevol vinden: gezelschap van iemand die niet heel dichtbij u staat, maar met wie u wel een klik heeft. Een maatje om gezellig mee te puzzelen bijvoorbeeld!
Lees ook deze blogs: Interessante weetjes over dementie en 6 leuke herfstactiviteiten voor dementerende ouderen
Reacties
Een reactie posten