Dementie; een ziekte waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Vele mysteries rondom dementie moeten nog worden ontrafeld. Toch komen we dankzij wetenschappelijk onderzoek steeds meer te weten over de ziekte. Ontzettend waardevol en onmisbaar in de strijd tegen deze ziekte!
In deze blog zetten we een aantal weetjes over dementie, die helemaal niet zo bekend zijn.
De cijfers
Ruim 270.000 mensen in Nederland leiden aan dementie. Daarvan zijn 12.000 mensen jonger dan 65 jaar. Naar verwachting loopt dit aantal op tot een half miljoen in 2040. Van de mensen met dementie, heeft 70 procent Alzheimer. De diagnosestelling duurt gemiddeld 14 maanden. Bij jonge mensen is dit zelfs vier jaar!
Voeding en dementie
Nee, er is geen een-op-eenrelatie tussen voeding en dementie. Als je maar gezond genoeg eet, sluit je dementie niet uit. Was het maar waar. Tóch kan voeding, in combinatie met een hoop andere factoren, wel het de kans en het risico op de ziekte verlagen. Een Mediterraans dieet verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, vanwege het lage vetgehalte. Hart- en vaatziekten verhogen weer de kans op Alzheimer.
Roken en dementie
Schrik niet. Roken kan de kans op Alzheimer met 45 procent verhogen! Een hele tijd geleden is een fabel in de wereld gelanceerd naar aanleiding van een onderzoek, waarin de conclusie werd getrokken dat roken de kans op dementie zou verkleinen, omdat rokers simpelweg minder vaak dementie hebben. Huh, wat!? Maar de onderzoekers zagen iets over het hoofd, een relatief hoger percentage was al overleden. De rokers leefden gewoon minder lang, dus hadden sowieso minder kans om dementie te krijgen.
Torenhoge zorgkosten bij dementie
Dementie heeft van alle volksziekten de hoogste zorgkosten. In 2015 waren deze kosten 6,6 miljard, wat neerkomt op 7,7 procent van alle Nederlandse zorgkosten. Waar zijn die kosten voor? Het overgrote deel gaat naar thuiszorg, verzorgingshuizen en verpleeghuizen.
Heeft uw naaste of u een vorm van dementie? Wij begrijpen hoe taai en machteloos dit kan zijn. UWassistent is er voor u en uw naasten. Een helpende hand bij de dagelijkse klusjes, of intensievere begeleiding? Waar u ook voor kiest, u behoudt altijd zelf de regie. Belangrijk, vinden wij!
Bij UWassistent leest u regelmatig over dementie. Houd de website in de gaten voor meer informatie!
Reacties
Een reactie posten