6 leuke herfstactiviteiten voor dementerende ouderen

Leuke activiteiten bij dementie

Hoewel we lang van de nazomer hebben kunnen genieten, vallen nu de bladeren in groten getale van de bomen. De herfst is nu echt begonnen!

Het herfstthema biedt veel mogelijkheden voor activiteiten. Ouderen met een vorm van dementie hebben vaak veel herinneringen aan bepaalde onderwerpen, omdat hun langetermijngeheugen nog goed is. Ze zullen daarom ongetwijfeld herinneringen hebben aan dit seizoen.

Herfstactiviteiten

Leuke activiteiten zijn voor dementerende ouderen vaak hun enige afleiding. De herfstactiviteiten kunnen een brug zijn tussen het dagelijkse leven en de wereld waarin de dementerende leeft. Activiteiten die de dementerende oudere bezighouden zijn goed voor de gezondheid van de hersenen. Veel dementerenden voelen zich gelukkiger als zij met een activiteit bezig zijn.

UWassistent heeft enkele herfstactiviteiten voor dementerende ouderen op een rijtje gezet.

1. Maak een wandeling

Bewegen is gezond en daglicht is erg belangrijk. Is het weer goed genoeg om even naar buiten te gaan? Maak dan een korte herfstwandeling, waarbij je herfstspullen zoals herfstbladeren en kastanjes kunt verzamelen. Deze spullen kun je daarna gebruiken voor een creatieve activiteit.

2. Wees creatief

Het is altijd prettig om creatief bezig te zijn. Van de spullen die je tijdens een herfstwandeling verzameld hebt, kun je bijvoorbeeld een herfstposter of een collage maken. Ook kun je de verzamelde herfstspullen op een tafel of kastje bij elkaar leggen om een herfsttafel te creƫren. Door deze herfsttafel is er het hele seizoen een aanleiding om over de herfst te praten en herinneringen er over op te halen.

3. Doe een quiz

Door eenvoudige quizvragen kunnen op een luchtige manier herinneringen over de herfst opgehaald worden. Denk bijvoorbeeld aan vragen over eekhoorns, paddenstoelen en vogels die naar het zuiden trekken.

4. Maak een pindaslinger

Denk ook eens aan de vogels die in Nederland blijven. Door het koude weer kunnen vogels moeilijker zelf aan eten komen. Maak een pindaslinger door doppinda’s aan een draad te rijgen. Deze slinger hang je buiten voor het raam, zodat je kunt genieten van de vogels die naar de slinger toe komen.

5. Kleur een kleurplaat

Zoek je een creatieve activiteit, maar heb je geen herfstspullen of is het te slecht weer om deze te gaan zoeken? Op het internet en in kleurboeken zijn diverse kleurplaten te vinden over het herfstthema.

6. Zing herfstliedjes

Er zijn veel Nederlandstalige (kinder)liedjes over het najaar. Een oudere zal deze herfstliedjes zeker kennen! Wat denk je van ‘Onder moeders paraplu’ en ‘Het regent, het regent’?

Let hierbij wel op dat niet alle ouderen het zullen waarderen om kinderliedjes te zingen. Doe dit alleen als een oudere het accepteert.

Welke leuke herfstactiviteiten ken jij nog meer?

Reacties