Machteloosheid. Een gevoel dat de kop opsteek als iemand de steeds duidelijker wordende symptomen van dementie bespeurt bij een naaste. Voor de omgeving is dementie een uitermate moeilijke ziekte om mee om te gaan. De mentale aftakeling zien, maar ook langzaam merken dat de band verwatert, tot het punt dat het laatste sprankje herkenning verdwijnt in de ogen.
Omgaan met dementie, hoe doet u dat? En hoe blijft u positief bij deze omstandigheden? Laatst verscheen er een artikel over communicatie met dementerenden. In dit artikel leest u daar meer over en geven we tips over hoe u omgaan met dementie zo makkelijk mogelijk maakt voor uzelf.
Omgaan met dementie, hoe doet u dat?
Als uw naaste dementie heeft, kan dat ook voor u heel confronterend zijn. Het is niet makkelijk om dit emotioneel te verwerken. Het kan stressvol zijn om te zien dat uw naaste langzaam verandert. Bij mensen met dementie ontstaan veranderingen in de persoonlijkheid, waardoor ze ook echt ander gedrag vertonen. Realiseer u dan goed dat mensen met dementie niet bewust boos worden of interesse verliezen.
Leg ook vooral de lat niet te hoog voor uzelf. Heeft u het er even moeilijk mee? Accepteer dat en praat erover met iemand in uw omgeving. Het is al zwaar genoeg om met dementie om te gaan, dus gun uzelf ook af en toe een minder momentje. Neem ook op tijd rust, zeker als u mantelzorger bent van iemand met dementie.
Wat ook kan helpen tegen de stress of de moeilijke momenten, is genieten van de kleine dingen en leuke momenten die u nog beleeft met uw naaste. Doe regelmatig iets leuks samen. Vraag aan uw naaste wat hij of zij graag doet en ga daar in mee. Al is het een uurtje fietsen of wandelen, die momenten zijn waardevol. Koester ze.
Hoe gedraagt u zich bij uw naaste met dementie?
We vergeten soms dat mensen met dementie ook gewoon mensen zijn. Daardoor gedragen we ons ook anders bij een persoon met dementie. Heel logisch, maar probeer ze te behandelen als ieder ander. Wat wél goed is om te doen, is de persoon liefdevol behandelen en extra aandacht te hebben voor hem of haar. Uw aanwezigheid kan zoveel goeds doen voor de gemoedstoestand van uw naaste!
Praktische tips voor omgaan met dementie
Nu even concreet, wat kunt u nog meer doen in de omgang met dementie?
Haal herinneringen op en luister muziek. Mensen met dementie herinneren zich bepaalde momenten uit het verleden juist nog heel goed. Ook door muziek van vroeger kan iemand ineens helemaal opleven. Hoe dat precies zit, leest u binnenkort in een blog!Probeer een beetje flexibel te zijn en mee te bewegen met hoe uw naaste zich voelt en wat hij of zij wil. Leef in het moment. Leeft uw naaste ineens even helemaal op? Geniet daarvan en ga samen even op pad! Dat zal jullie beiden goed doen.
Schakel andere hulp in als u denkt dat diegene daar baat bij heeft. Dat kan bijvoorbeeld bij UWassistent. Soms laat iemand misschien meer hulp toe door een onbekende.
Wees voorspelbaar. Vraag toestemming voordat u iets doet. Door onverwachte zaken kan iemand van slag raken. Laat de regie en controle bij uw naaste, dat geeft hem of haar rust.
Schakel UWassistent in, dat mag altijd
Wilt u voor uw naaste een beetje extra hulp? Via UWassistent regelt u snel ondersteuning in de vorm van huishoudelijke hulp. Ook begeleiding en gezelschap zijn mogelijk. Voor iemand met dementie kan het heel fijn zijn om af en toe iets leuks te doen met iemand anders. Daar zeggen ze toch iets minder snel 'nee' tegen. We horen graag van u!
Lees ook: Weetjes over dementie
Reacties
Een reactie posten