Dementie is momenteel de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. In 2016 stierven meer dan 15.000 Nederlanders aan dementie. Dit is een stijging van 7 procent ten opzichte van 2015. (Bron: CBS) Dementie is niet alleen een akelige ziekte voor de persoon zelf, maar ook voor de directe omgeving. UWassistent heeft diverse tips voor mantelzorgers om om te gaan met een persoon met dementie.
Wat is dementie?
Gemiddeld zeven jaar voor dat de diagnose dementie wordt gesteld, is er al sprake van lichte stoornissen in het functioneren van de hersenen. In de beginfase van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Daarna verliest iemand steeds meer de regie over zijn eigen leven en wordt hij steeds afhankelijker.
Dementie is een verzamelnaam van verschillende ziekten. Bij deze ziekten gaan zenuwcellen of verbindingen in de hersenen kapot, waardoor hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De meest voorkomende oorzaak van dementie is de Ziekte van Alzheimer.
Toename dementie
Dementie heeft een slechte overlevingsprognose, van nauwelijks vier jaar. Het aantal nieuwe gevallen van dementie neemt sterk toe. Nederlanders worden steeds ouder en de kans op dementie neemt toe naarmate je ouder wordt. Een andere reden voor de stijging is de toename van overgewicht en diabetes.
Risico’s
De kans op dementie neemt toe als iemand ongezond leeft. Hier onder staan enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de kans of iemand dementie krijgt:
- Roken
- Ongezond gewicht
- Weinig beweging
- Hoge bloeddruk
- Weinig sociale contacten
- Diabetes
- Weinig mentale activiteiten
Dementie kan helaas iedereen overkomen. Door bovenstaande factoren te beperken, kun je slechts de kans op dementie verkleinen.
Medicijnen zijn er niet
Momenteel is er nog geen therapie of medicijn beschikbaar om dementie te vertragen of te genezen. De afgelopen twintig jaar zijn er door hersenonderzoek veel nieuwe inzichten opgedaan, maar medicijnen om dementie te genezen, zijn er (nog) niet. Wel is er steeds meer bekend over de oorzaken en risico’s van dementie, waardoor er hoop is dat er uiteindelijk een geneesmiddel voor komt. Dat kan echter nog tientallen jaren duren.
Reacties
Een reactie posten