Bewegen is gezond - 6 voordelen van bewegen

Bewegen is gezond

Bewegen helpt om fit te blijven, ook als je ouder wordt. Beweging zorgt voor een goede conditie, waardoor je jezelf lichamelijk en mentaal fitter voelt.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om 150 minuten per week, verspreid over meerdere dagen, matig intensief te bewegen. Bij matig intensieve beweging gaat je hartslag omhoog, maar is het wel mogelijk om te blijven praten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelen en fietsen, maar ook aan huishoudelijk werk.

Bewegen is gezond; maar waarom eigenlijk? UWassistent heeft de voordelen voor je op een rijtje gezet:

1. Goed gevoel

Bewegen geeft een goed gevoel; als je je lichaam actief gebruikt, heb je daarna een voldaan gevoel. Vaak voel je je na het sporten veel beter. Dit komt doordat er tijdens het bewegen de stof ‘endorfine’ wordt aangemaakt, waardoor je je beter gaat voelen.

2. Kleinere kans op (chronische) ziektes

Regelmatig bewegen is een goedkope manier om je gezondheid goed te houden. Lichamelijk bewegen is goed voor je hart, je bloedvaten en je longen. Daarnaast verkleint het de kans op chronische ziekten.

3. Goed voor je hersenen

Beweging is niet alleen lichamelijk goed voor je, het is ook goed voor je hersenen! Vaak bewegen is positief voor je geheugen en je concentratievermogen. Er komt steeds meer bewijs dat het risico op dementie verlaagd wordt door voldoende te bewegen.

4. Langer zelfredzaam

Door regelmatig (matig intensief) te bewegen worden je spieren en uithoudingsvermogen op peil gehouden. Dit helpt je om langer zelfredzaam te blijven, waardoor je langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Je kunt dan namelijk langer zelfstandig boodschappen doen en het huishouden doen.

5. Minder kans op vallen

Door te bewegen, blijft je balans op peil. Als je goed in balans bent is het risico om te vallen kleiner. Goede balansoefeningen zijn bijvoorbeeld op een been staan, of iets van de grond oprapen.

6. Gewrichtspijn voorkomen

Door te bewegen blijven je spieren en gewrichten soepel omdat er meer gewrichtssmeermiddel aan wordt gemaakt. Voldoende bewegen voorkomt veel rugklachten en gewrichtspijn.

Niemand is te oud om te beginnen met bewegen. Zelfs ouderen kunnen hun kracht, conditie en balans nog verbeteren. Beweeg jij elke week voldoende?

Reacties