Dementie herkennen: de 9 symptomen

Dementie herkennen aan 9 symptomen

Naarmate we ouder worden, merken we dat ons geheugen ons af en toe in de steek laat. Niet perse iets om u zorgen over te maken. Wanneer u echter meerdere symptomen van dementie bij uzelf of een ander terugziet, is het wél belangrijk om actie te ondernemen.

1. Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid is één van de meest belangrijke en duidelijke kenmerken van dementie. Denk aan problemen met het opslaan van nieuwe informatie of het vergeten van eerdere gebeurtenissen uit het leven. Vaak wordt dezelfde vraag ook opnieuw en opnieuw gesteld, omdat het antwoord simpelweg niet opgeslagen wordt. Het kan natuurlijk gaan om wat vergeetachtigheid die hoort bij het ouder worden, maar het is wel een belangrijk signaal dat u in de gaten dient te houden.

2. Taalproblemen

Gesprekken lopen minder vloeiend, zinnen worden niet afgemaakt of het is zoeken naar de juiste woorden; dit zijn hele opvallende kenmerken die horen bij dementie. Ook kan het handschrift minder duidelijk worden.

3. Verandering in gedrag en karakter

Iemand met dementie kan soms wat boos of vijandig zijn. Logisch ook, want het hebben van deze ziekte is ontzettend frustrerend. Ook is achterdocht, depressie, angst en verdriet iets wat vaak voorkomt. Deze stemmingswisselingen kunnen erg lastig zijn om mee om te gaan, we schreven daarom eerder al een artikel hoe u het beste om kunt gaan met beginnende dementie. Lees het artikel hier.

4. Zich terugtrekken uit sociale activiteiten

Bij dementie komt ook een stukje schaamte kijken; bang dat een ander zal merken dat u niet alles meer kan onthouden. Daarom is het vermijden van sociale activiteiten een logisch vervolg. In plaats daarvan kan iemand met dementie uren naar de tv staren. Dat voelt veilig.

5. Problemen met dagelijkse handelingen

De normale dagelijkse handelingen, bijvoorbeeld koffiezetten, worden steeds lastiger. Vooral om de juiste stappen in de juiste volgorde uit te voeren. Als dagelijkse handelingen ineens opvallend veel moeite kosten, kan dit een symptoom zijn van dementie. Dit wordt ook wel apraxie genoemd.

6. Onrust

Steeds iets aan het zoeken zijn, constant opruimen of niet even rustig kunnen zitten. Dit kunnen symptomen zijn van dementie. Degene ziet er constant gespannen uit. Hierdoor kunnen ook vaak slaapproblemen ontstaan.

7. Zicht verslechtert

De hersenen krijgen moeite om te verwerken wat diegene ziet. Daardoor kan iemand met dementie moeite krijgen met lezen, afstanden inschatten en contrasten zien. De ogen werken dan niet perse slecht, maar het zijn de hersenen die niet helemaal meer doen wat ze moeten doen.

8. Spullen kwijtraken

De afstandsbediening die bijvoorbeeld in de koelkast ligt, logisch dat deze lastig terug te vinden is. Vaak kan de persoon ook niet herinneren waarom het gebruiksvoorwerp op deze ongewone plek ligt.

9. De weg niet meer weten

Al jarenlang naar dezelfde supermarkt gaan, maar plots niet weten hoe u daar moet komen. Iemand met dementie kan ook meer moeite krijgen met klokkijken of zeggen welke dag, welk seizoen of welk jaar het is.

Herkent u deze symptomen van beginnende dementie bij uw naaste? Met leefstijlmonitoring kunt u op afstand een oogje in het zeil houden en hoeft diegene niet direct naar een verzorgingstehuis.

Lees ook onze blog Langer zelfstandig thuis wonen met leefstijlmonitoring

Reacties