Langer zelfstandig thuis wonen met leefstijlmonitoring

Leefstijlmonitoring

Langer zelfstandig thuis wonen is een veelgehoorde wens van senioren. Maar is deze wens ook te verwezenlijken voor ouderen met dementie? Door middel van leefstijlmonitoring is het mogelijk om bewegingsactiviteiten te registeren in huis. Zo kunnen mantelzorgers en zorgmedewerkers makkelijk op afstand een oogje in het zeil houden. In dit artikel vertellen we u graag meer over leefstijlmonitoring.

Sensorennetwerk om bewegingsactiviteiten te registreren

Leefstijlmonitoring geeft zorgmedewerkers en mantelzorgers inzicht in veranderingen in het dagelijks leefpatroon van alleenwonende ouderen met dementie. Er wordt gebruik gemaakt van een sensorennetwerk op verschillende plekken in de woning om de bewegingsactiviteiten van de bewoner te volgen. Deze sensoren worden geplaatst op gangbare plekken zoals badkamer, woonkamer, slaapkamer, keuken, het toilet en de voor- en achterdeur. De zogeheten PIR-sensoren (Passice Infrared Sensors) detecteren een verschil in infraroodlicht dat vrijkomt van een warmtebron, zoals bij een mens wanneer deze beweegt.

Een seintje bij verandering

Bij leefstijlmonitoring wordt beweging 24 uur per dag, 7 dagen per week geregistreerd. Via een website en/of een app kunnen zorgmedewerkers en mantelzorgers op afstand de bewegingen terugzien. Via een melding worden zij geïnformeerd wanneer er een verandering of een mogelijke crisissituatie plaatsvindt. Hierbij is te denken aan nachtelijk dwalen, het regelmatig naar de toilet gaan of juist wanneer er een hele tijd géén beweging wordt geregistreerd. Leefstijlmonitoring geeft inzicht in het activiteitenpatroon van de bewoner zonder dat er continu iemand aanwezig hoeft te zijn.

Voordelen leefstijlmonitoring

Zorgmedewerkers en mantelzorgers zijn enorm gebaat bij leefstijlmonitoring. Het is een makkelijke manier om op afstand inzicht te geven of de bewoner nog in staat is zelfstandig te wonen. Uit onderzoek is gebleken dat leefstijlmonitoring ook een verbetering van de kwaliteit van de zorg geeft, doordat zorgverleners beter op de hoogte zijn van de actuele situatie. Daarnaast zijn minder huisbezoeken nodig en vermindert het de stress van elders wonende mantelzorgers.

Zonder inzet van camera’s en dus met respect voor de privacy van de oudere, geeft leefstijlmonitoring inzicht in het leefpatroon van de bewoner. Daardoor kan er ook een goede beslissing worden genomen om de oudere langer thuis te laten wonen of niet.

Lees ook Langer zelfstandig thuis wonen met e-health

Wat vindt u van leefstijlmonitoring? Vertel het ons in een reactie!



Reacties