Omgaan met beginnende dementie

Omgaan met beginnende dementie

Omgaan met beginnende dementie: hoe doe je dat? Wanneer iemand (beginnende) dementie heeft, is het belangrijk om hier op een goede manier mee om te gaan. Dat kan natuurlijk lastig zijn. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Beginnende dementie herkennen

Kenmerken van beginnende dementie zijn soms lastig te herkennen en zijn erg subtiel. We hebben een paar symptomen op een rijtje gezet. Onderstaande symptomen hoeven natuurlijk niet direct te betekenen dat er sprake is van dementie; raadpleeg daarom bij twijfel altijd de huisarts.

Vergeetachtigheid: dit kan zich uiten op verschillende manieren. Iemand kan bijvoorbeeld steeds afhankelijker worden van spiekbriefjes of dezelfde vraag opnieuw stellen. Ook het vergeten van bijvoorbeeld een verjaardag of jubileum kan duiden op dementie. Iemand raakt ook vaker spullen kwijt en vindt dan bijvoorbeeld een portemonnee ineens terug in de koelkast.

Problemen met dagelijkse handelingen: dingen die voorheen heel gewoon waren, gaan steeds moeilijker. Bijvoorbeeld geldzaken of koffie zetten. Vaak is het dan zo dat het lastig is om dingen juist te plannen of in de goede volgorde uit te voeren. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat iemand rijst kookt zonder er water bij te doen.

Taalproblemen: een gesprek volgen is lastig voor mensen met dementie. De persoon kan bijvoorbeeld midden in een gesprek plots stoppen met praten. Hij of zij weet dan niet meer hoe verder te gaan met de zin, of herhaalt wat daarvoor al gezegd was. Het kan gebeuren dat iemand met dementie namen en eenvoudige woorden regelmatig vergeet.

Terugtrekken uit sociale activiteiten: het kan zijn dat iemand zich steeds meer terugtrekt uit het sociale leven. Iemand kan urenlang voor de tv zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk.

Onrust: door de onrust kan het lijken alsof iemand steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Door dit constante gevoel van onrust en de behoefte om te lopen, krijgt iemand vaak ook slaapproblemen.

Beoordelingsvermogen verslechtert: het kan steeds lastiger worden om situaties goed in te schatten en keuzes te maken. Iemand doet dan bijvoorbeeld ineens veel meer boodschappen dan nodig.

Zicht verslechtert: de hersenen krijgen moeite met het verwerken van wat de ogen zien. De persoon kan daardoor bijvoorbeeld afstanden minder goed inschatten waardoor autorijden lastig wordt.

Gedrag en karakter veranderen: het komt voor dat het gedrag van de persoon verandert. Iemand kan bijvoorbeeld verward, depressief, angstig of achterdochtig worden.

Hoe kunt u goed omgaan met iemand die last heeft van beginnende dementie?

Zijn bovenstaande symptomen herkenbaar bij iemand in uw omgeving? Dan is het zaak zo goed mogelijk om te gaan met de mogelijk beginnende dementie. Dingen die u zelf kunt doen om de persoon met beginnende dementie te helpen zijn:

Kom in beweging: ga wandelen met hem of haar. Gaat dat nu even niet i.v.m. het coronavirus? Lees dan deze tips om hem of haar alsnog in beweging te laten zijn.

Plan regelmatige rustmomenten in op de dag: regelmaat én rust zijn goed om de prikkels en informatie even te kunnen verwerken.

Trek de aandacht wanneer u iets wilt zeggen: leg uw hand even op de arm en maak oogcontact, vóórdat u begint met praten.

Hang een duidelijke kalender en klok op: stimuleer de persoon om gebeurtenissen af te strepen zodra ze hebben plaatsgevonden. Ook klokkijken is belangrijk.

Zorg voor structuur: een heldere dagindeling biedt houvast.

Stimuleer meerdere zintuigen: een beeld is vaak herkenbaarder dan woorden. Beelden van vroeger bijvoorbeeld. Ook het laten ruiken of aanraken als u het ergens over heeft kan de persoon helpen met het te begrijpen.

Praat in korte zinnen: probeer slechts één boodschap per zin over te brengen en geef de persoon ook wat tijd om de informatie te verwerken.

Lach met elkaar en gebruik humor: het is belangrijk dat iemand met dementie nog kan genieten van het leven en niet continu bezig hoeft te zijn met de dingen die minder goed gaan. Lachen is goed voor een mens!

Maakt u zich zorgen om uw eigen geheugen of dat van iemand in uw omgeving? Doe dan de geheugentest van Alzheimer Nederland.

Wilt u graag nog wat extra tips om uw eigen geheugen goed te houden? Lees dan deze tips tegen geheugenverlies eens door!



Reacties