Omgaan met dementie: 3 soorten hulpmiddelen

Omgaan met dementie

In een eerder artikel over omgaan met dementie gaven we tips om dementie in uw omgeving te accepteren. Emotioneel gezien kan het zwaar zijn om een naaste te zien lijden aan de ziekte. Tel daar de onzekerheid en moeilijke momenten bij op en een pittig acceptatieproces is begonnen.

Op tijd rust nemen en proberen te accepteren dat u het soms moeilijk heeft kan wellicht wat lucht geven. In de omgang met iemand die lijdt aan dementie zijn diverse praktische tips helpend, zoals herinneringen ophalen en muziek van vroeger luisteren. Verder is het nuttig om goed in te spelen op de gemoedstoestand van uw naaste. Hij of zij zal zelf laten merken waar op dat moment behoefte aan is. Een moment van opleving is hét moment om er alles uit te halen. Heeft uw naaste meer behoefte aan rust? Laat dan de boel de boel en geef uw naaste een moment voor zichzelf.

Naast praktische tips voor omgaan met dementie, zijn er ook een hoop hulpmiddelen die inzetbaar zijn bij iemand die dementie heeft. Hieronder lichten we er een paar uit:

1. Apps bij beginnende dementie

Voor iedere doelgroep zijn tegenwoordig speciale apps ontwikkeld. Ook voor mensen met Alzheimer of naasten daarvan. Een voorbeeld is de app ‘Reminiscentie bij Dementie’. In deze app voegt u eenvoudig foto’s, geluidsfragmenten of teksten toe die herinneringen ophalen. Uit onderzoek blijkt dat lange termijnherinneringen nog het langst intact blijven. Daarom is deze app ideaal om samen met uw naaste positieve herinneringen van vroeger te herbeleven.

Ook de Dementia App is razend populair. Deze app is zowel bedoeld voor mensen met dementie als mantelzorgers. In de app zijn allerlei nuttige functionaliteiten verwerkt. Het bestaat onder andere uit geheugenspellen, tips bij dementie en een agenda met alarmmelding. Foto’s en favoriete muziek kunnen ook toegevoegd worden. Een soort digitale begeleider bij dementie.

Speciaal voor mantelzorgers is de app ‘Alzheimer Assistant’ ontwikkeld. Hierin is informatie te vinden over veranderingen in gedrag en lichaam. Daarnaast vinden mantelzorgers er veel praktische informatie over juridische en financiële zaken. Een app die houvast geeft aan mantelzorgers.

2. Huishoudelijke hulp

Een huishoudelijke hulp is hét hulpmiddel bij dementie. Het kan veel druk wegnemen bij de mantelzorgers, maar ook bij degene met dementie. Hulp vragen is voor beiden soms lastig. Begrijpelijk, want liefst doen we alles zelf en zijn we van niemand afhankelijk. Toch merken we bij UWassistent dat huishoudelijke hulp juist zorgt voor meer zelfstandigheid. Zo blijft er meer tijd en kracht over voor andere, leuke activiteiten in het leven. Hulp vragen is dus zeker iets goeds wat ruimte schept voor mooie momenten.

UWassistent in uw regio zoekt voor u of degene voor wie u hulp wil regelen een geschikte huishoudelijke hulp. Dat is meer dan iemand die goed schoonmaakt. We zorgen ervoor dat het iemand is met wie het klikt en die voldoet aan uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld dat de huishoudelijke hulp ervaring heeft met omgaan met dementie? Dan doen we ons uiterste best om iemand te vinden die voldoet aan dat plaatje.



3. Sociale robots bij dementie

Voor mensen met dementie die wel zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, vormen technologische ontwikkelingen een voedingsbodem. Zo zijn er diverse onderzoeken naar de rol die sociale robots kunnen spelen in het leven van mensen met dementie. Zulke robots zijn hard op weg om een waardevolle toevoeging aan het leven van dementerenden te worden.

Robot Tessa is bijvoorbeeld de afgelopen tijd de hoofdrolspeelster in onderzoek naar sociale robots. Deze kleine robot in de vorm van een bloempot zorgt voor structuur in het dagelijks leven. Ze activeert mensen om activiteiten te ondernemen. Dagelijks spreekt ze het programma van die dag uit. De mantelzorger, een familielid of een verzorgende kan een bericht typen Tessa dan uitspreekt.



Naast Tessa is Paro de zeehond ook een succesvolle robot. Deze valt onder de categorie ‘aaibare zorgrobots’. Uit onderzoek blijkt dat Paro invloed kan hebben op het psychisch welbevinden. Hij kan stress verminderen en ontspanning en motivatie doen toenemen bij patiënten en mantelzorgers. Dit komt waarschijnlijk doordat de knuffelrobot een gebied in het brein activeert dat emoties regelt. Daardoor kan hij onrust verminderen. Het gevolg daarvan is weer dat de relatie tussen degene met dementie en de mantelzorger of het familielid verbetert.

Ondanks kritische geluiden dat robots het nooit kunnen winnen van mensen op sociaal en emotioneel vlak, gaat het er uiteindelijk om dat ze mensen ondersteunen. En voor de mensen die blij worden van zo’n robot maatje, voor hen is het een waardevolle aanvulling. En dat is waar het om gaat!

Lees ook: Interessante weetjes over dementie

Reacties