Gezond oud worden met deze 5 tips

5 tips om gezond oud te worden

We worden tegenwoordig steeds ouder. Dat hoeft alleen niet altijd te betekenen dat de kwaliteit van het leven ook hetzelfde blijft. Om echt te kunnen genieten op uw oude dag, is een goede gezondheid erg belangrijk. Daarom hebben we vandaag 5 tips voor u om gezond oud te worden.

Een gezonde leefstijl zorgt voor een goede kwaliteit van het leven. Want met gezond leven voorkomt u ouderdomsziekten én lichamelijke en geestelijke ongemakken. Een paar kleine aanpassingen, kunnen dus van cruciaal belang zijn.

Eet gezond

Het voedingspatroon van mensen van middelbare leeftijd heeft invloed op gezond oud worden. Maar waar moet u aan denken als u gezond wil eten? Een plantaardig en Mediterraans dieet lijkt het beste te zijn. Denk daarbij aan bonen, nauwelijks vlees en vis, drie keer per week een ei, zuurdesem of donker brood, minder suiker en dagelijks een handje noten. Ook dagelijks een glaasje (rode) wijn behoort tot het dieet, om zo stress te verminderen.

Blijf in beweging

Dagelijks een half uurtje bewegen is goed voor de gezondheid. U hoeft niet meteen intensief te gaan sporten, maar een stukje wandelen, fietsen, lekker tuinieren, zwemmen of wat huishoudelijk werk behoort ook tot de mogelijkheden. Ook kleine krachtoefeningen zijn goed voor u. Als u ouder wordt, krimpen de spieren namelijk. Met krachttraining ontspringt uw brein deze dans en neemt de hersengezondheid alleen maar toe. Daarnaast vermindert u met krachttraining ook klachten van artritis, osteoporose, diabetes, depressies en rugpijn.

Lees ook de blog Bewegen is gezond – 6 voordelen van bewegen

Train het geheugen

Het lijkt een fabel te zijn dat ons geheugen vanzelf achteruitgaat met het verstrijken van de tijd. Het trainen van het geheugen blijft echter belangrijk. Dit kunt u doen door het oplossen van sudoku’s of andere puzzels en raadsels. Ook is het goed voor de hersenen om te blijven leren en nieuwe ervaringen op te blijven doen. Zoek een nieuwe hobby bijvoorbeeld, leer een nieuwe taal of maak een mooie reis naar een land waar u nog nooit bent geweest. Hierdoor blijft het brein fit.

Een sociaal leven

Een sociaal leven zorgt ervoor dat u op een gezonde manier oud wordt. Vooral het ontvangen van sociale steun bevordert de gezondheid. Uit tientallen studies in de afgelopen decennia blijkt dat sociale isolatie de sterftekans verhoogt met 30 procent. Koester daarom uw vrienden en familie en zoek ze regelmatig op.

Slechte gewoontes opgeven

Roken, veel alcohol drinken, laat naar bed gaan, te weinig water drinken, allemaal slechte gewoontes die u zo snel mogelijk zou achterwege moet laten. We hoeven vast niet uit te leggen waarom het zo belangrijk is om deze gewoontes zo snel mogelijk op te geven.

Reacties