Mensen die voor een naaste met dementie zorgen, kunnen zich vaak niet goed voorstellen hoe de dementerende de wereld beleeft. Vaak zijn ze onzeker, geïrriteerd of hulpeloos omdat ze niet goed weten hoe ze met die persoon om moeten gaan. Wat gebeurt er allemaal in het hoofd van je naaste?
Om te ervaren hoe het is om dementie te hebben zijn er verschillende initiatieven ontwikkeld.
Into D’mentia
Into D’mentia is ook wel bekend onder de naam Dementie Experience. In deze cabine kun je ervaren hoe het is om dementie te hebben. Deze simulator wordt veel gebruikt om vrijwilligers én professionals in de zorg te trainen. Door dementie in deze simulator te ervaren, kunnen zij zich beter inleven in de personen met dementie.
In de cabine is een woonkeuken nagebouwd, waarin bezoekers in 25 minuten een dag uit het leven van iemand met dementie doorlopen. Hoe ruim je de boodschappen op als je niet meer weet welke deur in de keuken de koelkast is? Hoe zet je de radio zachter als je niet meer weet hoe dat moet? En wat nu als je niet meer weet waar de voordeur is?
Een bezoek aan deze kamer laat je ervaren hoe het is om dementie te hebben. Je ervaart hoe eenzaam en verward je je voelt als je niet begrepen wordt. Deelnemers geven aan dat zij verwachten betere zorg te kunnen gaan leveren door de ervaring in de simulator. Later gaven zij ook aan dat ze nog regelmatig terugdachten aan hun ervaring in de simulator, om het gedrag van een naaste met dementie beter te kunnen begrijpen.
Dementiebril
Via een Virtual Reality-bril kun je zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben. Deze dementiebril is een korte film waar je ziet tegen welke problemen iemand aanloopt in dagelijkse situaties. Door een 360 graden simulatiefilm kun je in de huid van iemand met dementie kruipen. Je hoort de gedachten van iemand met dementie en ervaart hoe anderen op jou reageren.
Deze bril is ontwikkeld voor iedereen die te maken heeft met een naaste met dementie. De training met de bril is toegankelijk, zodat meer mantelzorgers de ervaring van dementie kunnen beleven. Het doel van deze bril is om het begrip voor de naaste met dementie te vergroten. Driekwart van de gebruikers van de dementiebril geeft aan dat ze zich na het gebruik van de dementiebril inderdaad beter kunnen verplaatsen in de persoon met dementie.
Kijk hier voor meer informatie over bovenstaande initiatieven.
A Walk Through Dementia
De Engelse Alzheimer’s Research UK heeft de app A Walk Through Dementia ontwikkeld. De app is ontwikkeld om bewustwording in de samenleving te creëren. Deze app laat je ervaren hoe het leven voor iemand met dementie is. Het laat je bijvoorbeeld ervaren hoe moeilijk het kan zijn om thuis kopjes thee te zetten of in de supermarkt de juiste boodschappen te doen.
Als je beschikt over een virtualrealitybril kun je deze app ook gebruiken om nog veel beter de personen met dementie te begrijpen.
Omgaan met dementie
Samendementievriendelijk.nl heeft een training ontwikkeld over ‘GOED omgaan met dementie’. Op hun site kun je je aanmelden waarna je deze gratis training kan volgen.
Heb je hulp nodig bij het verzorgen van iemand met dementie? UWassistent kan helpen! Neem voor meer informatie contact met ons op via info@uwassistent.nl.
Reacties
Een reactie posten