Omgaan met dementie: 10 tips

Omgaan met dementie

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor symptomen aan de hersenen, waarbij de zenuwcellen of de verbindingen tussen deze cellen kapot gaan. De meest voorkomende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Veel mensen met dementie tonen veranderd gedrag en veranderingen in hun karakter. Iemand met dementie kan zich onrustig of passief gaan gedragen. De verschijnselen verschillen echter per persoon en per ziekte. Niet alleen de omgeving zal moeten wennen aan deze veranderingen, ook de persoon zelf komt in een onbekende fase en moet leren omgaan met dementie. UWassistent geeft 10 tips aan mantelzorgers om om te gaan met een persoon met dementie:

1. Stimuleer de zintuigen

Laat uw naaste dingen zien, ruiken of aanraken. Hierdoor zal deze persoon beter begrijpen wat u bedoelt. Beelden zijn herkenbaarder dan woorden.

2. Laat foto’s zien

Beelden zijn herkenbaar, vooral beelden van vroeger. Verzamel eens foto’s van vroeger en bekijk deze samen.

3. Blijf actief

Laat de persoon doen wat hij zelf nog kan, of doe dingen samen om hem te ondersteunen, zoals boodschappen of de afwas.

4. Doe rustig aan

Bezig zijn is belangrijk, maar een dementerende kan niet te lang achtereen bezig zijn. Zelfs een half uur kan al te lang zijn. Omdat deze persoon veel vergeet, zijn veel situaties nieuw en onbekend, waardoor hij sneller vermoeid raakt.

5. Zorg voor structuur

Een dagindeling zorgt voor houvast. Doe dingen op hetzelfde tijdstip en in dezelfde volgorde. Structuur is belangrijk. Geef ruimtes zoals de slaapkamer en de badkamer aan met symbolen.

6. Gebruik korte zinnen

Zorg dat je korte zinnen gebruikt, waar in maar één boodschap zit. Stel bijvoorbeeld maar één vraag tegelijk. Wacht tot je een reactie krijgt voor je verder praat. Geef ook niet meer dan één opdracht tegelijk.

7. Zorg voor rust

Iemand met dementie heeft dagelijks regelmatig een rustmoment nodig om alle prikkels en informatie te verwerken.

8. Help met tijdsoriëntatie

Geef aan welk tijdstip het is en welke activiteit daar bij hoort, zoals ‘het is half elf, koffietijd’ of ‘het is woensdag, vandaag is het markt’. Laat daarnaast de persoon met dementie bijvoorbeeld gebeurtenissen afstrepen op een kalender zodra deze hebben plaatsgevonden.

9. Maak fysiek contact

Op deze manier laat je merken dat je echt aanwezig bent. Liefdevolle aandacht en aanwezigheid geeft een dementerende al veel rust. Zo voelt hij dat je aanwezig bent.

10. Afleiding

Is de dementerende persoon verdrietig? Probeer deze dan af te leiden met iets wat hij wel leuk vindt.

Reacties