Verkeersveiligheid: 5 tips om veilig te blijven fietsen


Verkeersveiligheid: 5 tips om veilig te blijven fietsen

Het aantal verkeersslachtoffers onder fietsende ouderen neemt toe, dit schrijft De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in een rapport over veiligheid onder oudere fietsers. Ongevallen gebeuren vaak bij problemen met het op- en afstappen én het niet tijdig opmerken van obstakels. Dat is natuurlijk geen reden om niet meer te fietsen, want fietsen is gezond en geeft vrijheid. Vandaag delen we daarom 5 tips om veilig te blijven fietsen.

LEES OOK: Verkeer en veiligheid: waar u als oudere op kunt letten

1. Test uw verkeerskennis

VVN (Veilig Verkeer Nederland) biedt een gratis online cursus aan om de veiligheid van weggebruikers te bevorderen. Er is zowel een korte als uitgebreide opfriscursus te volgen via de website. Hiermee kunt u uw verkeerskennis up-to-date te houden.

2. Houd rekening met het weer

Fietsen met een felle zon in uw gezicht kan hinderlijk zijn. Het kan uw zicht behoorlijk belemmeren. Neem daarom altijd een zonnebril of zonneklep mee. Ook fietsen in de regen kan gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als u een bril draagt. U ziet toch minder goed met regendruppels op de glazen. Daarnaast kan regen zorgen voor gladheid. Plan uw fietstochtjes daarom altijd goed en houd hierbij rekening met de weersvoorspelling.

3. Zorg dat u zichtbaar bent

Draag een felgekleurde jas of een jas met reflecterende stukken erop. Hierdoor kunnen andere weggebruikers u goed zien wanneer u afslaat, oversteekt of inhaalt.

4. Veilig afslaan

Vindt u het soms lastig om over uw schouder te kijken (en daarbij uw evenwicht te bewaren) wanneer u afslaat? Stap dan rustig af, zodat u alles goed kunt overzien. Een spiegeltje aan uw stuur kan ook helpen om het verkeer achter u te zien, handig bij het afslaan of inhalen.

5. Veilig op de e-bike

Denkt u erover na om een e-bike aan te schaffen? Een e-bike is een elektrische fiets. Met een e-bike bent u snel op uw bestemming, omdat deze fiets u ondersteunt bij het fietsen. U hoeft dan zelf minder hard te trappen. Neem rustig de tijd om te wennen aan het fietsen op een elektrische fiets. Fiets bijvoorbeeld eerst wat rondjes in de wijk. Een elektrische fiets is natuurlijk veel zwaarder en sneller dan een gewone fiets. Het vergt daarom wel even wat oefening om het fietsen hiermee onder de knie te krijgen.

Er zijn ook verschillende organisaties die mogelijkheden bieden om in groepsverband of individueel te oefenen. De Fietsschool bijvoorbeeld. De Fietsschool organiseert al 10 jaar ‘fietsfeestjes’ voor senioren, waar ze op een prettige wijze een gezellige dag neerzetten en waar 60-plussers belangrijke informatie krijgen die hun kennis en vaardigheden vergroten.

Meer tips voor het veilig fietsen? Bekijk de website van Doortrappen.

Reacties