Fijne activiteiten bij dementie

Fijne activiteiten bij dementie

Onderzoek toont aan dat het belangrijk is om de hersenen actief te houden, zeker voor mensen met dementie. Activiteiten in allerlei vormen dragen hier aan bij. Voor familie en mantelzorgers kan het lastig zijn om een fijne activiteit te bedenken. We zien vaak sneller de onmogelijkheden dan de mogelijkheden. UWassistent deelt daarom graag enkele activiteiten en waardevolle inzichten.

Denk in mogelijkheden

We zijn snel geneigd om te kijken naar de dingen die iemand met dementie niet meer kan. Dat is logisch. U kent uw naaste op een bepaalde manier en ineens moet u dat beeld aanpassen. Probeer in mogelijkheden te denken. Gebruik werk of hobby’s van vroeger als aanknopingspunt. Het gaat om raakvlakken, niet om de exacte activiteit. Ook het seizoen kan een goede inspiratiebron zijn voor een leuke activiteit. Denk aan pinda’s rijgen in de herfst, kerstliedjes zingen in de winter, jonge eendjes voeren in de lente of een fruitsalade maken in de zomer.

Fijne activiteiten bij dementie

Wandelen

Een wandeling maken is niet alleen gezond, het kan ook het geheugen activeren. Loop eens samen langs bekende plaatsen in de buurt. Misschien komen er wel mooie verhalen van vroeger naar boven. Door te wandelen verbetert het denkvermogen en de doorbloeding. Onrust neemt af. Een ander idee: samen naar een familielid of bekende wandelen. Gezellig kletsen stimuleert de hersenen ook.

Schilderen

Creatief bezig zijn, vermindert stress en angst. Daarnaast is het voor iemand met dementie een fijne afleiding. Schilderen of tekenen zijn mooie voorbeelden van geschikte activiteiten voor binnenshuis. Het draait hierbij om het plezier. Genieten van de bezigheid, kleuren en vormen. Het gaat niet om het resultaat. Schilderen met water kan een goede oplossing zijn om de activiteit te vereenvoudigen.

Koken

Een volledige maaltijd maken, is misschien te ingewikkeld geworden. Kook daarom samen en verdeel de taken. Heeft de persoon met dementie vroeger altijd voor het avondeten gezorgd? Dan zal deze activiteit zekerheid en herkenning opleveren. Dat stelt gerust. Ook leuk: appelmoes maken, koekjes bakken of zelf vruchtenlimonade maken.

100 activiteiten

Alzheimer Nederland helpt met 100 activiteiten voor mensen met dementie. De activiteiten zijn verdeeld in vier categorieën: aan de eettafel, buiten, binnen en in de keuken. Daarnaast is er een onderscheid tussen nuttige, actieve, ontspannen en uitdagende activiteiten. Zo kiest u eenvoudig welke activiteit er bij de persoon en zijn of haar interesses past.

Positieve effecten

Activiteiten hebben verschillende positieve effecten op mensen met dementie. Dit zorgt voor een verhoogde kwaliteit van leven.

  • Het denkvermogen gaat minder snel achteruit.
  • De persoon voelt zich zinvol en nuttig.
  • Het gevoel van eigenwaarde stijgt.
  • Afleiding van de chaos in het hoofd.
  • Er ontstaat structuur in de dag.
  • De persoon maakt plezier.

Goed om te onthouden

  • Wát u doet is minder belangrijk dan dát u iets doet.
  • Plezier en het gevoel krijgen dat iets lukt staan voorop.
  • Het gaat niet om de prestatie, het gaat om de uitdaging.
  • De activiteit is niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk.
  • Groepsactiviteiten hebben een groter effect.

Bent u voor uw naaste met dementie op zoek naar gezelschap? U kunt vrijblijvend kennismaken met de contactpersoon bij u uit de buurt om de mogelijkheden te bespreken.

Heb jij ervaring met dementie, wil je ouderen ondersteunen en ben je 100% toegewijd? Schrijf je in als dienstverlener!

Reacties