Veilig fietsen: zo pakt u dat aan!

Veilig fietsen

Fietsen is niet alleen gezond, het brengt u ook op de leukste plekken. Het voorjaar is een mooie tijd om nieuwe fietsroutes te verkennen of de fiets te pakken voor een boodschap. Mede door te fietsen blijft u langer gezond en zelfredzaam. Oudere fietsers zijn helaas ook kwetsbaarder in het verkeer. Veilig fietsen: hoe pakt u dat aan?

Hulpmiddelen voor veilig fietsen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die de veiligheid kunnen vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een fietshelm. Het dragen van een fietshelm kan veel leed voorkomen. Hiermee verkleint u namelijk de kans op hersenletsel als gevolg van een fietsongeluk. Het advies om een helm te dragen wordt breed gedragen onder artsen.

Bij ouder worden horen verschillende lichamelijke uitdagingen. Mogelijk bent u strammer, op- en afstappen is dan minder eenvoudig. Een fiets met een lage instap is daarom een goed idee. Zo voorkomt u dat u omvalt bij deze handeling.

In het verkeer is het belangrijk om te weten wat er rondom gebeurt, zeker als u gaat afslaan. Wanneer achteromkijken minder makkelijk gaat of u daarbij erg overhelt, is een spiegel een goed hulpmiddel.

Andere hulpmiddelen waar u aan kunt denken zijn:

  • Werkende verlichting en reflectiestrips (gezien worden bij slecht weer en in het donker)
  • Een zonnebril (tegen vervelende schitteringen en vliegjes, voor beter zicht)
  • Fietstassen (geen tassen aan het stuur, voor een betere balans)

Veilig Verkeerd Nederland maakte handige video’s over veilig fietsen >

Veilig fietsen met de e-bike

Veel ouderen kiezen voor een elektrische fiets, ook wel een e-bike genoemd. Deze fietsen hebben een motortje dat ondersteunt bij het trappen. Zo heeft u altijd ‘de wind in de rug’. De snelheid is maximaal 25 kilometer per uur. Dat is al snel een aantal kilometer harder dan dat u zou halen zonder motortje. Andere weggebruikers kunnen niet altijd makkelijk inschatten wat uw snelheid is. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Blijf dus altijd goed opletten wat andere weggebruikers doen, of ze u hebben gezien en of u voorrang krijgt als dat de bedoeling is. Het besef dat u sneller gaat dan de gemiddelde fietser is belangrijk, maar er zijn nog meer zaken waar u op kunt letten als u een elektrische fiets heeft >.

Samen veilig blijven fietsen

Mede door (samen) te fietsen blijven ouderen langer gezond en zelfredzaam. Daarnaast is ook het sociale aspect waardevol. Daarom ontwikkelde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met verschillende partners het programma Doortrappen. Dit programma heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen en motiveert fietsers om maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Lees de tips op Doortrappen.nl >

In verschillende regio’s organiseert Doortrappen leuke fietsactiviteiten.

Reacties