Tips voor het omgaan met kou

Tips voor het omgaan met kou

Als we denken aan de gevaren van kou, denken we al snel aan gladheid en sneeuwstormen. Maar ook onder normale omstandigheden kan kou ongemak vooroorzaken, zeker voor ouderen. Zij hebben meer moeite om hun lichaam op temperatuur te houden. Ook binnenshuis. Ouderen merken minder goed dat de lichaamstemperatuur daalt. Vooral voor mensen met dementie kan dit problemen opleveren. UWassistent geeft daarom graag een aantal tips tegen de kou!

Tips tegen kou

Om kou de baas te blijven kunt u de volgende tips toepassen:

  • Draag meerdere dunne laagjes kleding. Dat werkt beter dan één dikke trui. Denk bijvoorbeeld aan een hemd onder uw kleding.
  • Het is verleidelijk om de verwarming flink op te stoken, maar de ideale temperatuur voor binnen ligt zo rond de 20 graden.
  • Gaat u naar buiten in de winter? Draag dan een muts. Via het hoofd verliest u namelijk veel warmte.
  • Bewegen is belangrijk en effectief tegen kou. Zorg dat u niet te lange tijd achter elkaar stilzit.

Wilt u een frisse neus halen en lekker in beweging zijn? UWassistent regelt graag een dienstverlener die gezellig met u gaat wandelen. Vraag nu eenvoudig gezelschap aan! >

Kou en alcohol

Sommige mensen denken dat een stevige borrel bevorderlijk is voor de lichaamstemperatuur, maar dat is een fabeltje. Bij kou vernauwen de bloedvaten, hierdoor neemt de doorbloeding af. U verliest dan minder warmte en uw lichaamstemperatuur blijft op peil. Door het drinken van alcohol kunnen de bloedvaten niet vernauwen, waardoor u juist minder warmte vasthoudt en sneller afkoelt. Daarnaast verdooft alcohol, kouprikkels worden minder goed waargenomen. U heeft het dan koud, maar u beseft het niet.

Dementie en kou

Voor mensen met dementie kan kou lastig zijn. Ze herkennen de signalen niet waaruit blijkt dat ze het koud hebben of ze kunnen deze niet benoemen. Het is daarom voor naasten belangrijk om goed op te letten als het kouder is. Er zijn verschillende signalen die -naderende- onderkoeling aantonen. De persoon ziet bijvoorbeeld erg bleek, heeft een langzame pols, rilt, spreekt langzaam of is warriger dan normaal. Meet meteen de temperatuur als u deze signalen bij uw naaste ziet. Bel direct 112 als de lichaamstemperatuur lager is dan 35 graden. U leest hier meer over onderkoeling voorkomen >

Reacties