De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Gemeenten moeten burgers zo goed mogelijk in staat stellen om deel te blijven nemen aan de samenleving. Hulpbehoevende of kwetsbare personen (zoals ouderen, chronisch zieken of mensen met een beperking) kunnen problemen ondervinden bij het zelfstandig thuis wonen.
Wat is Wmo?
Volgens de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) zijn gemeenten verplicht om kwetsbare en hulpbehoevende personen te voorzien van ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan een vergoeding voor een huishoudelijke hulp, of een aanpassing van de woning zoals een traplift. Door deze voorzieningen kan iemand langer thuis blijven wonen. De hulp van de gemeente is erop gericht om zo veel mogelijk zelf te blijven doen.
Wmo aanvragen
Een Wmo aanvragen doet u bij uw eigen gemeente. De gemeente moet dan onderzoek doen naar uw persoonlijke situatie. De uitslag van dat onderzoek bepaalt of u ondersteuning kunt krijgen vanuit de Wmo. De gemeente moet dit onderzoek binnen zes weken na uw aanvraag doen. Bij het onderzoek wordt gekeken naar uw behoeften en voorkeuren. Er wordt gekeken naar wat u zelf nog kan, welke mensen uit uw sociale netwerk u kunnen helpen en of u al ondersteuning krijgt vanuit andere wetten. Als uit het onderzoek blijkt dat u hulp nodig heeft, krijgt u een Wmo-indicatie.
Wmo-indicatie
In de Wmo-indicatie staat vermeld op welke zorg en ondersteuning u recht heeft en waarom u daar recht op heeft. Er kan bijvoorbeeld een algemene voorziening in staan, zoals dat u recht heeft op een maaltijdenservice of boodschappendienst.
Vaak is er een keuze tussen hulp in natura of een persoonsgebonden budget. Bij zorg in natura ontvangt de hulpbehoevende ondersteuning van een (zorg)instelling of leverancier waarmee de gemeente afspraken heeft gemaakt. Bij een pgb ontvangt de hulpbehoevende een budget waarmee hij of zij zelf de hulp en zorg kan inkopen.
Eigen bijdrage Wmo
Sinds 1 januari 2019 is de eigen bijdrage Wmo voor iedereen € 17,50 per vier weken. Eerder werd deze eigen bijdrage gebaseerd op het inkomen, het eigen vermogen en het aantal uur dat gebruik wordt gemaakt van de Wmo. Sinds dit jaar is de eigen bijdrage Wmo voor iedereen gelijkgesteld.
Verschillen per gemeente
Elke gemeente dient zich te houden aan de regels van de Wmo, maar gemeenten mogen zelf beslissen hoe zij de hulp en ondersteuning organiseren. De uitvoering van de Wmo verschilt hierdoor per gemeente. Zo hebben sommige gemeenten sociale wijkteams of is er een fysiek Wmo-loket waar iemand met vragen terecht kan.
Voor ondersteuning bij de aanvraag van het Wmo kunt u contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente. Heeft u een Wmo-indicatie en bent u op zoek naar een huishoudelijke hulp? Neem dan contact met ons op via info@uwassistent.nl.
Reacties
Een reactie posten