We weten heus wel dat we beter níet kunnen piekeren dan wél. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Gewoon niet doen’, is een veelgehoorde tip waar je eigenlijk niet zoveel aan hebt.
Piekeren is best wel zinloos. Denken aan iets wat misschien, héél misschien, wellicht in de toekomst weleens zou kunnen gebeuren. Maar misschien ook niet. Of aan iets dat al gebeurd is, maar waar we niets meer aan kunnen veranderen. Ook best wel zinloos toch? Waarom doen we het dan toch?
Dat komt doordat het in onze aard zit om oplossingen voor problemen te bedenken. Onze verre voorouders moesten ook al oplossingen bedenken om genoeg eten te krijgen en te overleven. Nadenken maakt mensen uniek. Om controle over situaties proberen te hebben, denken we er maar veel over na. In de hoop dat we kunnen bepalen hoe iets afloopt. Helaas, dat hebben we heel vaak niet in de hand.
Lees ook: Tips voor positief denken
Wat helpt dan wel tegen piekeren? UWassistent geeft tips:
1. Las vaste piekermomentjes in
Vooral niet proberen om níet te piekeren, want we kennen allemaal het verhaal over de roze olifant. Denk niet aan de roze olifant. Reken maar dat je nu aan een groene olifant denkt. Sta jezelf dus toe om een lekker potje te piekeren zo nu en dan. Je zult merken dat het dan ineens best lastig is, dat piekeren.
2. Afleiding!
Waarom komt dat gepieker nu net ’s nachts? Dat is geen toeval! Geen afleiding, geen mensen om je heen, geen werk en geen bezigheden. Ideale omstandigheden om eens even flink te gaan nadenken over allerlei zaken in het leven. Herken je dit? Lees een boek of tijdschrift, want dat verzet je gedachtes even.
3. Onderzoek de piekergedachtes
Waar denk je aan? Waarom? Vaak komt het voort uit angsten of zorgen. Ben je bijvoorbeeld bang dat jou of anderen iets overkomt? Of ben je bang om iets niet goed te doen? Of je gedachtes nu klein (help, morgen vier ik mijn verjaardag, maar heb ik wel genoeg taart en hapjes?) of groot (mijn zoon gaat op vakantie, maar ik wil niet dat hem iets overkomt tijdens de reis) zijn; bedenk of het belangrijk is én of je er iets aan kunt doen. Als je het zelf niet in de hand hebt, heeft het ook geen zin om erover na te denken.
4. Uit je gepieker
Een bewezen en goed ‘medicijn’ tegen piekeren? Praten of schrijven! Lukt het je even niet om vervelende gedachtes te stoppen? Pak een pen en papier en schrijf op waar je aan denkt: je zorgen, angsten, emoties. Als ze op papier staan, zijn ze ineens een stuk minder chaotisch. Misschien lukt het zo om het piekeren te verminderen of zelfs te stoppen, want nu je gedachten op papier staan, mag je ze loslaten.
Piekeren kan ook komen door eenzaamheid of door teveel hooi op je vork. UWassistent helpt graag een handje mee. Laat alle zorgen achter je met begeleiding via UWassistent!
Reacties
Een reactie posten