Een dementerende wil waarschijnlijk zo lang mogelijk voor zichzelf zorgen en zijn eigen huishouden blijven doen. Koken is een van de taken die daarbij hoort. Door dementie kunnen vanzelfsprekende zaken vergeten worden, ook in de keuken. Gas dat ongemerkt aan staat of een vergeten maaltijd in een warme oven kunnen gevaarlijke situaties opleveren.
Gevaarlijke keukenapparaten
Er zijn vele apparaten in een keuken die gevaarlijk kunnen zijn als er niet goed mee om wordt gegaan. Een schaal die je uit een warme oven haalt is heet, het gas van het fornuis kan per ongeluk aan blijven staan en het water uit de keukenkraan of de waterkoker kan gloeiend heet zijn.
Tips om veilig te koken
Het is belangrijk om in de gaten te houden wat een dementerende nog zelf kan in de keuken. Weet hij nog hoe een apparaat werkt? Gebruikt hij het nog op een veilige manier? Weet hij nog waar hij op moet letten tijdens het koken? UWassistent heeft het op een rijtje gezet!
Veilig fornuis
Het veiligste fornuis in een inductiefornuis; deze gaat alleen aan als er een pan op staat. Ook een elektrische kookplaat is veiliger dan een gasfornuis, maar vaak is het niet mogelijk om over te stappen naar een ander fornuis. Een dementerende heeft waarschijnlijk moeite om te leren hoe het nieuwe apparaat werkt. Er zijn wel andere opties; zo zijn er bijvoorbeeld beschermknoppen voor de knoppen van het gasfornuis, zodat deze niet per ongeluk ingeschakeld kan worden. Ook zijn er gaspitten waarbij het gas uitgaat als de vlam ineens uitgaat. Ook zijn er bijvoorbeeld elektrische kookplaatjes te kopen die na een bepaalde tijd automatisch uitschakelen.
Veilig de (warme) kraan gebruiken
Als je te laat merkt dat het water uit de kraan te heet is, kan je je pijnlijk verbranden. Het is mogelijk om een temperatuurbegrenzer te laten monteren. Deze begrenzer zorgt ervoor dat het water niet warmer wordt dan 45 graden. Als het water wel warmer wordt dan blokkeert de kraan. De kraan kan pas weer gebruikt worden als het water is afgekoeld.
Deze begrenzer kan ook gebruikt worden in de badkamer voor de wastafel, het bad en de douche.
Magnetron
Een magnetron lijkt misschien een veilig apparaat, maar als er niet goed mee om wordt gegaan dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zo kan er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan als je iets van metaal in de magnetron zet. Een magnetron kan echter een goede oplossing zijn als een dementerende niet meer in staat is om zelf een maaltijd te koken. Als een familielid een extra portie kookt en deze langsbrengt hoeft deze alleen maar opgewarmd te worden.
Ook een kant-en-klaar maaltijd is een optie. Als ook het gebruik van een magnetron te ingewikkeld is, dan kan er altijd nog een bedrijf ingeschakeld worden die een gezonde, verse en soms zelfs verwarmde maaltijd aan huis langsbrengt.
Oven
In sommige keukens wordt een oven als opbergruimte gebruikt. Doe dit niet! Als de oven (per ongeluk) wordt aangezet kunnen de spullen die erin worden bewaard vlam vatten of smelten.
Waterkoker
Het water in een waterkoker kan kokend heet zijn. Zorg er in elk geval voor dat de waterkoker een droogkookbeveiliging heeft. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de waterkoker automatisch afslaat als het water kookt.
Algemene tips
Schaf een fornuisrekje aan! Als dit rekje voor de kookplaat staat zorgt het ervoor dat pannen niet van het kookstel vallen.Installeer warmte- of rookmelders. Als er te veel warmte of rook ontstaat, gaat het alarm af.
Plaats een brandblusser of een blusdeken in de keuken zodat je in geval van nood altijd snel in kunt grijpen.
Heb jij nog meer tips voor een veilige keuken?
Reacties
Een reactie posten