Mantelzorg bij dementie

Mantelzorg bij dementie

Mantelzorgers zetten zich vaak in voor mensen met dementie, die steeds langer thuis blijven wonen. Volgens Alzheimer Nederland wordt 70 procent van de mensen met dementie thuis verzorgd door een mantelzorger, vaak iemand uit de naaste omgeving of familie. Wat zijn de aandachtspunten voor mantelzorgers bij het omgaan met dementie? En hoe verlaag je de druk op jezelf als mantelzorger? In deze blog van UWassistent leggen we dit uit!

Mantelzorg bij mensen met dementie: Waar moet ik op letten?

Mantelzorg verlenen aan dementerenden is vaak een extra uitdaging. Onveilige situaties kunnen ontstaan door bijvoorbeeld het gas dat aanblijft, het vergeten van medicijnen of deuren open laten staan. Probeer daarom extra alert te zijn op de veiligheid in de woning. Een rookmelder, het goed opbergen van schoonmaakmiddelen en een blusdeken kunnen bijvoorbeeld al onveilige situaties voorkomen. Een ander aspect waar je als mantelzorger op kunt letten, is het verminderen van prikkels in de omgeving. Zet de afzuigkap uit tijdens het eten, zet het volume van de tv niet te hard en zorg dat niet het hele huis bezaaid is met rommel. Dit maakt mensen met dementie vaak onrustig.

Overbelasting mantelzorgers bij dementie: tips

Ruim de helft van de mantelzorgers van mensen met dementie is zwaar belast. Omgaan met iemand met dementie is vaak moeilijk, ook op psychisch en emotioneel vlak. Naast de voldoening die het geeft om te zorgen voor een naaste, is het ook een dagtaak. ’s Nachts kun je nog uren liggen piekeren over of alles wel goed gaat. Ervaar je zelf dat het je zwaar valt? Of merk je dat een mantelzorger in je omgeving overbelast is? UWassistent geeft de volgende tips bij (dreigende) overbelasting:

1. Vraag hulp aan je omgeving

Dit kan moeilijk zijn, maar het kan ruimte scheppen in je hoofd. Al zijn het maar kleine taken: het kan net de laatste druppel onderscheppen voor de emmer volloopt.

2. Schakel hulp in van UWassistent

Op aanvraag gaan wij op zoek naar geschikte dienstverleners die jou kunnen ondersteunen bij jouw taken als mantelzorger. Dit kan de druk op je schouders net iets verlichten!

3. Plan genoeg tijd voor jezelf in

Dit geeft je afleiding en je kunt tegelijkertijd je sociale contacten onderhouden. Zoek een manier waarop jij goed tot rust kan komen en je rol als mantelzorger even opzij kunt zetten. Als je een gezin hebt, besteed dan ook genoeg tijd aan je kinderen en partner. Een dagje met je kinderen naar de speeltuin of naar de film met je partner kan je mantelzorg-zorgen ook even verzachten.

4. Zoek contact met lotgenoten

Kijk of er bij jou in de buurt bijeenkomsten zijn voor mantelzorgers. Het Alzheimercafé is bijvoorbeeld een mooi concept, waar mensen met dementie, mantelzorgers en belanghebbenden maandelijks bijeen komen om uitleg over dementie te krijgen en ervaringen uit te wisselen. Het Alzheimercafé heeft 48 regionale afdelingen door heel Nederland, grote kans dat er bij jou in de buurt ook een te vinden is!

Reacties