Wat is goede zorg bij dementie?

Goede zorg bij dementie

Heeft u een naaste die dementerend is? Dan wilt u natuurlijk dat er goed voor uw geliefde, vader of moeder gezorgd wordt. Dementie is een hersenaandoening waarbij de desbetreffende persoon vaak volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. Vaak wordt het gezien als een gevolg van ouderdom, maar dat is niet het geval. Het is een aandoening waarbij gehele gebeurtenissen volledig uit het geheugen verdwijnen; het is dus heel wat meer dan vergeetachtigheid. Het is dan ook heel belangrijk dat de dementerende zich veilig en comfortabel voelt. Goede zorg met veel persoonlijke aandacht voor de patiënt is dan ook erg belangrijk in het geval van dementie. In dit artikel leest u wat goede zorg voor een dementerende precies inhoudt.

Aansluiting bij de belevingswereld van de dementerende

Bij dementiezorg is het erg belangrijk om aan te sluiten op de belevingswereld van de dementerende. De dementerende moet een dagelijks leven kunnen leiden, maar dat kan vaak niet meer op de ‘normale’ manier. Waar woorden verwarrend kunnen zijn, zijn symbolen altijd duidelijk. Het is dus een goed idee om de dagelijkse dingen van het leven zoals douchen, koken en eten, duidelijk te maken met symbolen. Zo kan een dagprogramma opgesteld worden, zodat de patiënt te allen tijde terug kan vinden wat het plan van de dag is. Persoonlijkheid is daarbij ook erg belangrijk. Denk aan hobby’s die de dementerende vroeger had. Wanneer een dementerend persoon erg van boeken houdt, maar niet meer kan lezen, lees dan voor of denk aan een luisterboek. Wanneer deze activiteiten persoonlijk zijn en onderdeel zijn van de dagelijkse routine, wordt een prettige omgeving voor de dementerende gecreëerd. Zoek dus een verzorgingshuis waar ze gespecialiseerd zijn in zorg voor dementerenden en dit soort zaken oppakken.

Omgaan met karakterveranderingen

Zoals eerder in dit artikel benoemd, is dementie meer dan vergeetachtigheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de klachten van dementie voor maar 20 procent bestaan uit geheugenklachten, en voor 80 procent uit gedragsstoornissen. Iemand die altijd erg dominant was, kan nu erg volgzaam zijn. Iemand die altijd vrolijk was, kan nu erg verdrietig of chagrijnig zijn. Het kan dus zijn dat u zich dan ook anders moet gaan gedragen tegenover de dementerende. In feite bouwt u een nieuwe relatie op. Dit is erg belangrijk om te voorkomen dat u bijvoorbeeld boos wordt wanneer de dementerende anders reageert dan hoe u verwacht.

Persoonlijke aandacht is van groot belang

Zorg voor dementerenden kan niet plaatsvinden in een grote huiskamer waar 30 patiënten samenkomen en waar 2 verzorgers hun aandacht moeten verdelen. Wanneer u op zoek bent naar een goed verzorgingshuis voor uw naaste, is het dus belangrijk dat u daarop let. Ga op zoek naar kleinschalige woongroepen waarbij persoonlijke aandacht voor de dementerende is. Waar ze de persoon leren kennen en op zoek gaan naar manieren van zorg en behandeling die geheel op de dementerende is afgesteld. Dit zorgt er ook voor dat er een rustige omgeving is, wat bij dementerenden vaak ook erg belangrijk is.

Reacties