Gezelschap voor ouderen in verpleeghuizen

Gezelschap voor ouderen in verpleeghuizen

Steeds minder ouderen wonen in een zorginstelling, omdat mensen langer thuis blijven wonen. Op dit moment wonen ruim 100.000 ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis.

Gezond

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 85-plussers die in verpleeg- of verzorgingshuizen wonen zich even gezond voelen als leeftijdsgenoten die nog zelfstandig wonen. Ouderen die zelfstandig wonen, hebben meestal minder beperkingen dan ouderen die in een verpleeg- of verzorgingshuizen wonen.

Ouderen die zelfstandig wonen, voelen zich met de jaren minder gezond. Bij bewoners van een zorginstelling neemt het gevoel van gezondheid juist toe.

Naar buiten

Ongeveer 80 procent van de ouderen die in een verpleeg- of verzorgingstehuis woont krijgt minimaal één keer per week visite. Ongeveer één op de zeven bewoners krijgt zelden tot nooit visite.

Het CBS geeft aan dat een kwart van de ouderen in zorginstellingen weinig tot niet buiten komt. Sommige bewoners zouden graag vaker naar buiten willen, maar doen dit niet omdat ze belemmerd worden door hun gezondheid of omdat er niemand met ze mee kan. Ouderen die weinig buiten komen, krijgen vaak ook minder bezoek.

UWassistent

UWassistent werkt samen met diverse zorginstellingen zoals Stichting Elisabeth in Breda. Met een gezelschapsmaatje van UWassistent kan de oudere dan toch naar buiten.

Een gezelschapsmaatje vertelt:

“Ik ben al een tijdje werkzaam bij UWassistent. Ik vind het ontzettend leuk en dankbaar werk. Toen ik kennismaakte met een dementerende vrouw, merkte ik al dat zij graag aandacht wil, heel dankbaar is en ontzettend goed kan genieten.

Mensen die in een verpleeghuis wonen, komen relatief weinig buiten, dus ik had me voorgenomen om haar eens mee naar buiten te nemen. Mevrouw woont al haar hele leven in hetzelfde dorp als waar het verpleegtehuis staat. Het was bijzonder wat er toen gebeurde: ze herkende iedereen op straat en wilde met iedereen een praatje maken. Dat was zo gezellig en ze genoot intens.

In het begin dronk ik met mevrouw eerst koffie op haar kamer of in het restaurant en daarna gingen we naar buiten, maar al snel ben ik met haar in het park koffie gaan drinken. Het geeft mij een goed gevoel dat ik eraan kan bijdragen om de kwetsbare mensen in onze samenleving een paar uurtjes te laten genieten; ze zijn met zo weinig al tevreden. Zij beschouwt mij als haar vriendin en ik merk dat ik ook een band met haar heb opgebouwd. Ik ga iedere keer met plezier naar haar toe.”

Reacties