Eenzaamheid: wat kunt u doen?

Wat te doen bij eenzaamheid?

Bijna iedereen kent wel iemand die zich af en toe eenzaam voelt. Vooral ten tijde van corona lijkt eenzaamheid ontzettend toe te nemen. Tóch kunt u iets doen tegen eenzaamheid en een ander helpen. Al is het voor u misschien een klein gebaar, voor de ander betekent het vaak heel veel. UWassistent vertelt vandaag wat u kunt doen tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid is vaak moeilijk te herkennen. Dat komt omdat het een onderwerp is waar men liever niet over praat. De gevolgen van eenzaamheid kunnen echter leiden tot fysieke en emotionele klachten. Daarom is het belangrijk altijd alert te zijn op de mensen in uw omgeving die wellicht wat gevoeliger zijn om eenzaam te worden.

Wat kunt u doen tegen eenzaamheid?

Er zijn altijd wel iets wat u kunt doen om iemand te helpen die zich eenzaam voelt. Vaak zijn dat de kleine gebaren, zoals even bellen om te vragen hoe het gaat of diegene een dagje mee uit nemen. Een klein gebaar kan het verschil maken. Wellicht kunt u kijken of er vanuit organisaties initiatieven worden ondernomen om zo eenzaamheid aan te pakken. Denk aan gezamenlijke activiteiten vanuit de zorginstelling, een buurttuin of een wandel- of eetclub. Bespreek samen waar hij of zij graag aan zou deelnemen.

Eenzaamheid écht helemaal aanpakken blijft lastig. Verminderen van eenzaamheid door aandacht en afleiding kan al heel veel helpen. Vaak is eenzaamheid ook iets waar diegene zelf mee aan de slag moet en waarbij professionals kunnen helpen. Natuurlijk is het nóg beter om eenzaamheid te voorkomen.

Eenzaamheid en corona

Ten tijde van het coronavirus zijn mensen extra voorzichtig met het onderhouden van sociaal contact. Logisch natuurlijk. Hierdoor ligt eenzaamheid echter nóg sneller op de loer. Toch kunt u ook op afstand een ander helpen om zich minder eenzaam te voelen. Enkele tips:

Stuur een bloemetje of kaartje en laat zo weten dat u aan de ander denkt.
Speel samen online een spelletje.
Bel (of videobel) regelmatig om te vragen hoe het gaat.
Vraag of u iets kunt doen voor de ander, denk aan boodschappen doen of naar een belangrijke afspraak begeleiden als diegene het openbaar vervoer nu liever vermijdt.

Lees ook onze blog Tips tegen eenzaamheid tijdens coronacrisis

Ook UWassistent zet zich in tegen eenzaamheid. Zo kunt u via ons een dienstverlener inschakelen voor gezelschap of begeleiding bijvoorbeeld. Een maatje die samen een blokje met u (of uw naaste) omgaat, een spelletje met u speelt óf u begeleidt naar een (ziekenhuis)afspraak. Uiteraard doen zij dit met inachtneming van de RIVM maatregelen en kunnen zij extra bescherming dragen zoals een mondkapje en handschoenen. Lees hier het coronabeleid vanuit UWassistent.Praten over depressie met uw naasten kan helpen. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie.

Reacties