WhatsApp oplichting herkennen en voorkomen

Oplichting via WhatsApp voorkomen

Met mooie praatjes kunnen oplichters het voor elkaar krijgen om even bij u in huis te komen. Hij is zogenaamd een medewerker van de organisatie waar u hulp van ontvangt óf hij moet even de meterstand aflezen. Ondertussen maakt hij uw sieraden buit. Dit zijn klassieke babbeltruc-situaties. Fraudeurs hebben nu weer een nieuwe manier gevonden om geld afhandig te maken: via WhatsApp. Daar vertellen we u in deze blog meer over.

Bij deze oplichtingsvorm doen criminelen via WhatsApp alsof ze een bekende van u zijn. Ze hebben uw nummer weten te achterhalen, doen zich voor als bijvoorbeeld uw zoon of dochter en vragen om geld over te maken. Dit doen ze vaak op een slimme manier, doordat ze u bijvoorbeeld al via social media in de gaten hebben gehouden en u hierdoor echt lijken te kennen. Of ze weten zelfs hele WhatsApp-accounts over te nemen. Oplichting via WhatsApp is een van de meest toenemende vormen van online criminaliteit, waar de laatste tijd veel melding van wordt gemaakt.

Hoe herken ik WhatsApp oplichting?

U kunt WhatsApp oplichting gelukkig vaak wel herkennen. Hier kunt u op letten:

- De persoon WhatsAppt u vanaf een onbekend nummer, geeft aan een bekende van u te zijn en een nieuw nummer te hebben. Het kan zijn dat de oplichter geen profielfoto heeft óf een profielfoto van de bekende.

- De persoon is vaak opdringerig en gehaast. Hij vraagt u om geld over te maken en wil dit dan ook zo snel mogelijk hebben om wat voor reden dan ook. Een veel voorkomende smoes is bijvoorbeeld dat hij een rekening vóór een bepaald tijdstip op die dag moet betalen.

- Het is vaak niet mogelijk om de persoon te bellen. Vaak wordt als smoes gebruikt dat de microfoon van de telefoon kapot is.

- Mocht u de fraudeur tóch telefonisch kunnen bereiken, hoort u wat vage geluiden op de achtergrond en wordt het gesprek bijna direct beëindigd.

Mocht de persoon niet om geld vragen, kan het ook zijn dat hij vraagt of u een code heeft ontvangen per sms en of u deze wil doorsturen. De oplichter probeert op deze manier uw WhatsApp-account te hacken en wil zo uw account installeren op een andere telefoon. Daar heeft u enkel de verificatiecode voor nodig die per sms gestuurd wordt naar uw eigen nummer. Vervolgens kan de fraudeur weer bekende uit uw adressenboek oplichten. Geef uw verificatiecode nooit aan iemand anders, want de kans bestaat dus dat uw WhatsApp-account overgenomen wordt.

Een voorbeeld van een WhatsApp-fraude gesprek, leest u op PlusOnline.

WhatsApp oplichting voorkomen

U wilt natuurlijk geen slachtoffer worden van WhatsApp oplichting. Zo kunt u dit voorkomen:

- Krijgt u een WhatsApp-bericht van een onbekend nummer, waarin diegene zegt een ´bekende´ te zijn en vraagt om geld over te maken? Bel dan het ´oude nummer´ van deze bekende voor de zekerheid. Als je de bekende niet kan bereiken, probeer dan het nieuwe nummer te bellen. Wordt er niet opgenomen óf is de verbinding slecht en wordt deze verbroken, is de kans groot dat het om oplichting gaat.

- Maak geen geld over, zolang u de bekende niet daadwerkelijk telefonisch hebt gesproken om te achterhalen of het verhaal klopt.

- Stuur nooit een verificatiecode die u heeft ontvangen door naar iemand anders.

Toch slachtoffer geworden van WhatsApp oplichting óf is er een poging gedaan? Maak printscreens van het gesprek en doe dan direct aangifte bij de politie. Neem contact op met uw bank voor een mogelijke vergoeding van de schade.

Lees ook onze blog Veelvoorkomende babbeltrucs herkennen en voorkomen

Reacties