Mantelzorg: dit moet u erover weten

Mantelzorg: dit moet u weten

'Mantelzorg' is een veelgehoord begrip. Misschien bent u zelf ook wel mantelzorger of heeft u juist een mantelzorger die u helpt. Hoe dan ook; mantelzorgers zijn belangrijk! Vooral in tijden als deze.

Wanneer ben je mantelzorger?

Het lijkt misschien een gekke vraag. Toch is dit iets wat veel mensen zich afvragen; wanneer ben je mantelzorger? Mantelzorg houdt in dat u hulp biedt aan iemand, maar dit niet op vrijwillige basis of voor uw beroep doet. U doet dit omdat u een persoonlijke relatie heeft met de hulpbehoevende persoon. U kunt bijvoorbeeld mantelzorg verlenen aan een buurman of -vrouw, aan een vriend(in) of aan iemand in uw familie.

Mantelzorg en het coronavirus

Als mantelzorger zit u mogelijk juist nu met extra vragen. Wat kan wel en wat kan niet? Is het bijvoorbeeld nog mogelijk om op bezoek te gaan bij degene voor wie u zorgt? Indien die persoon tot de kwetsbare groep behoort, wordt aangeraden uw contact te beperken tot het noodzakelijke. Daarnaast is het bijvoorbeeld niet aan te raden om op bezoek te gaan wanneer u zelf (milde) klachten hebt als hoesten, niesen, verkoudheid of koorts. Probeer uw bezoek te bundelen. Misschien ging u eerder 2 tot 3 keer per week langs; de ene keer om boodschappen te doen, de andere keer om de was te doen en nogmaals om medicijnen te geven. Probeer meerdere dingen te combineren wanneer u er bent. Houdt u daarnaast ook aan de richtlijnen van het RIVM; was uw handen goed én vaak en behoud de 1,5 meter afstand. Heeft u zelf wel klachten of kunt u om andere redenen tijdelijk niet de ondersteuning bieden die u moet bieden? Ga dan op zoek naar ondersteuning.

Mantelzorgondersteuning

Vaak is de zorg in het begin nog goed bij te houden, maar na verloop van tijd wordt de zorgvraag steeds ingrijpender. Het combineren van mantelzorg met een baan, een eigen gezin of allebei kan vaak voor veel stress en problemen zorgen. UWassistent helpt u graag! Als u hulp bij mantelzorg aanvraagt, zoekt de contactpersoon in uw regio een gescreende dienstverlener die kan helpen met verschillende taken waar u ondersteuning bij wilt, zoals hulp bij het huishouden of andere klusjes. Dit kan de druk die je als mantelzorger soms voelt verlagen.

Vraag nu mantelzorg ondersteuning aan!

Mantelzorg vergoedingen

Wist u dat het in sommige gevallen mogelijk is om een mantelzorg vergoeding te krijgen vanuit uw aanvullende verzekering? Die vergoeding kan ook vanuit een pgb of de Wmo zijn. Denk hierbij aan:

Vervangende mantelzorg in geval van ziekte of vakantie
Overnemen regeltaken, zodat de mantelzorger minder belast wordt
Mantelzorgcursus
Mantelzorgwaardering vanuit de gemeente van de hulpbehoevende

Heeft u geen recht op vergoeding vanuit een pgb of de zorgverzekering? Extra kosten door ziekte of handicap voor gezinsleden zijn mogelijk aftrekbaar bij de belastingaangifte. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de belastingdienst.

Meer informatie over mantelzorg ten tijden van corona? Lees het op mantelzorg.nlReacties