Op welke leeftijd zijn we het meest gelukkig?

Verband tussen leeftijd en geluk

Grijze haren, rimpels waar geen crème meer tegenop smeert en -“nee joh, die heb ik nog lang niet nodig”- een rollator. Ouder worden: bij velen breekt het zweet uit op het meer en meer gerimpelde voorhoofd als ze er alleen al aan denken. Het liefst blijven we voor altijd jong. Jong en onbezorgd. Toch? Nou, wacht even met te denken dat je het liefst eeuwig jong blijft.

Laat die zorgen over ouder worden heel even achter je. Waarom?

Ouder worden we allemaal. Van de ene kant willen we zo oud mogelijk worden, maar tegelijkertijd zien we er stiekem ook een beetje tegenop. Vooral lichamelijk nemen we stappen terug met de jaren. Best confronterend als je merkt dat opstaan van de bank steeds iets moeilijker gaat dan vroeger. Of die boodschappentassen die steeds zwaarder zijn om te tillen, hoewel er toch écht dezelfde producten in zitten als een paar jaar terug. Maar hoe zit dat mentaal? Takelt ons mentaal welbevinden ook af met de jaren?

Geluk komt met de jaren?

Nee! Een grootschalig Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat de grafiek van onze psychische gezondheid over de jaren een U-vorm is. Voor ons twintigste jaar hebben we het gemiddeld gezien niet zo zwaar, maar dat verandert langzaam als we de twintig zijn gepasseerd. Tussen de 20 en 45 jaar voelen we ons minder gelukkig. Pas na ons 45e jaar geven we onze levenskwaliteit een hoger cijfer. Dit blijft elk decennium stijgen. De 80-jarigen spannen de kroon. Zij zijn gemiddeld gezien, gewoon simpelweg gelukkig.

Die lichamelijke aftakeling hoeft dus helemaal niet te betekenen dat we ons mentaal ook minder goed voelen. Eerder andersom! Dát horen we graag.

Leven in het nu

Nu vraag je je vast af hoe dat komt? De mentaliteit doet het ‘m. Ouderen zijn vaak beter in staat problemen te relativeren. Zo van: “Ach, obstakels horen nu eenmaal bij het leven, we maken er wat van”.

Naarmate we ouder worden, zijn we gemiddeld emotioneel stabieler. We hebben steeds minder stress, angst en zorgen. Accepteren en relativeren, daar worden we van lieverlee beter in. Ouderen leven meer in het nu, omdat de tijd die nog voor ze ligt steeds korter is. Klinkt als een paradox, maar dat geeft rust. Bovendien hebben ze meer levenservaring, waardoor tegenslagen minder grote obstakels zijn dan voor jongeren.

En die lichamelijke achteruitgang? Die zullen we dan maar voor lief nemen. Met een beetje ondersteuning hier en daar, komen we die ouderdomskwaaltjes wel te boven. Via UWassistent kun je de ondersteuning aanvragen die je maar wil, voor jezelf of een naaste. Zo is huishoudelijke hulp heel handig. En met wat gezelschap is het leven ook gezelliger.

Lang leve de rimpels

Geluk is natuurlijk wel iets persoonlijks en betekent voor iedereen anders. Maar gemiddeld gezien lijkt het erop dat we happy worden naarmate onze leeftijd stijgt. Goed vooruitzicht hebben we met z’n allen! Nu is het níet zo dat we ons massaal niet happy voelen als we jong zijn. Of dat alle ouderen intens gelukkig zijn. Nee, die conclusie is te kort door de bocht. Ach, de toekomst voorspelt in ieder geval veel goeds, lang leve ouderdom. Wijsheid komt met de jaren. En geluk ook!

Reacties