Vijftig plus: voor een 20-jarige klinkt het misschien ‘oud’, maar als u zelf een vijftigplusser bent, weet u wel beter. Wat nou oud? Waarschijnlijk voelt u zich nog hartstikke vitaal, kiplekker en piepjong. Lichamelijk loopt u wellicht iets minder soepel de trap op dan tien jaar geleden. Die boodschappentas tillen kost misschien net iets meer tijd dan in de jongere jaren. Maar ach, dat hoort erbij en zolang we verder gezond blijven, nemen we dat voor lief. Misschien bent u zelfs wel een supersenior! Ja echt, ze bestaan, de supersenioren. Dat zijn optimistische, levenslustige en fitte senioren die hun leven een hoog cijfer geven.
Natuurlijk is het heel positief dat we steeds fitter oud worden. Hoe langer we gezond van het leven kunnen genieten, hoe beter. Maar, zijn we eigenlijk wel goed op de toekomst voorbereid? Wat doen we om ons alvast voor te bereiden op onze ‘oude dag’? Hoe kúnt u zich daarop voorbereiden, als u zich nog hetzelfde voelt als toen u nog een florerende twintiger of een dertiger was? Waarom zou u dat doen? In dit artikel gaan we daar verder op in en leest u wat u nu al kunt doen om het u later zo comfortabel mogelijk te maken.
Goed voorbereid de toekomst tegemoet
Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat 55+’ers niet zo bezig zijn met het aanpassen van de woonsituatie: 68 procent van de Nederlanders zijn zich nog niet aan het voorbereiden op langer thuis kunnen blijven wonen later. De meest genoemde reden is dat mensen zichzelf vaak nog te jong vinden (en voelen) om zich daarop voor te bereiden. Tot de leeftijd van ongeveer 70 jaar, verhuizen mensen nog of verbouwen ze hun huis (de helft daarvan is gericht op aanpassingen voor later). Hoe ouder we worden, hoe minder we de behoefte voelen om te verbouwen of verhuizen. En als we dan op een punt komen dat het wél nodig is, dan blijft dat toch een beetje liggen.
Bij UWassistent willen we, net als u, dat u of mensen in uw omgeving zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. En met de voorbereidingen daarvoor kunt u niet vroeg genoeg beginnen. Alles wat u nu alvast doet, daar profiteert u later van. Of dat nu over vijf jaar of twintig jaar pas is. Hier volgen een aantal slimme manieren om uzelf of iemand in de omgeving alvast voor te bereiden op later (als we ‘oud’ zijn).
Aanpassingen in de woning
We beginnen met de meest voor de hand liggende: de woning aanpassen. Afhankelijk van de situatie waarin u zich bevindt, zijn er allerlei hulpmiddelen om mobiliteit en veiligheid in huis te vergroten en om vallen in huis te voorkomen.
We begrijpen dat u daar misschien nog helemaal niet over nadenkt als vijftiger of zestiger. Toch is het niet onverstandig om alvast oriënterend bezig te zijn met de mogelijkheden. In alle kamers in huis valt wel wat aan te passen. De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes, want vallen in de badkamer komt vaak voor; rondslingerende handdoeken en gladde vloeren vormen daar de ideale omstandigheden voor. Om dat soort valpartijen te voorkomen, kunt u bijvoorbeeld tegels vervangen door antisliptegels. En kies voor een thermostaatkraan, zodat u niet per ongeluk alleen de warme kraan kunt aanzetten. En de welbekende beugels in de douche en naast het toilet mogen we ook niet vergeten in dit rijtje.
Ook in andere ruimtes in huis zijn tal van aanpassingen die u kunt (laten) doen, groot of klein:
Kleine hellingen in plaats van opstapjes of drempelsWasmachines, oven, magnetrons en andere apparatuur zoveel mogelijk op ooghoogte
Traplift
Alarmsystemen
Zoveel mogelijk voorzieningen op één verdieping
Deuren verbreden
Voldoende verlichting
Daarnaast zijn er nog veel meer opties om veiliger te wonen. UWassistent kan helpen om met u mee te denken over aanpassingen in uw huis én zoekt daar vervolgens een geschikte klushulp of partij voor.
E-health: de technische variant van de wandelstok en de rollator
E-health: communicatie- en informatietechnologie met als doel om de gezondheid van gebruikers te bevorderen. Technische snufjes en fascinerende gadgets kunnen het leven een stuk comfortabeler maken, ook als u een supersenior bent (lees: vitaal en fit en alsof u zich 30 jaar voelt). Stappentellers, alarmering, GPS, gezondheidsapps, maaltijdrobots: we hoeven haast niets meer zelf te doen.
E-health kan bijvoorbeeld helpen om meer inzicht te krijgen in de gezondheid en onveiligheid en zelfstandigheid te vergroten. Binnenkort vindt u reviews van verschillende e-health-toepassingen. Zo blijft u goed op de hoogte van de mogelijkheden.
Ondersteuning van buitenaf
Uit een onderzoek van stichting Nivel blijkt dat 55+’ers graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen wonen, mits ze over een geschikte woning beschikken, mobiel zijn en mentale veerkracht hebben. Ook gaven ze aan dat hulp of ondersteuning van buitenaf daarbij helpt. Het gaat niet zozeer om de gezondheid zelf, maar vooral om zorg, geborgenheid en veiligheid áls er iets gebeurt. Naarmate we ouder worden, stijgt de kans op lichamelijke aandoeningen. Maar als we voldoende steun en sociale contacten vanuit de omgeving ervaren, willen veel mensen dan juist thuis blijven wonen. Dat is misschien wennen, om hulp te vragen van buitenaf, maar uiteindelijk komt dat de zelfstandigheid juist ten goede. Als een huishoudelijke hulp u bijvoorbeeld helpt met de klusjes in huis, houdt u meer tijd en energie over voor uw hobby of andere dingen die u graag wil doen.
Om die (toekomstige) behoefte aan ondersteuning te vervullen, kan iedereen via UWassistent de gewenste ondersteuning aanvragen. Dat kan gaan om de praktische zaken, zoals huishoudelijke hulp, tuinhulp of klushulp, maar ook juist om die sociale contacten en een gevoel van veiligheid. Hiervoor bieden we begeleiding of gezelschap aan.
Conclusie: ook supersenioren doen er goed aan om alvast stappen te zetten richting een comfortabele, zelfstandige, fijne toekomst. UWassistent helpt u daar graag bij!
Lees ook: De handigste gadgets voor senioren!
Reacties
Een reactie posten