Wat te doen na uw pensioen? - Deel 2

Wat te doen tijdens uw pensioen?

Met pensioen gaan: de start van een compleet nieuwe levensfase met een nieuw ritme, nieuwe doelen en nieuwe kansen. Iets waar sommigen al jaren naar uitkijken en waar anderen juist de kriebels van krijgen. Want wat gaat u in hemelsnaam doen als ineens de verplichtingen van het werkende leven wegvallen? Hoe haalt u alles uit deze nieuwe levensfase? UWassistent helpt en geeft tips om van de tijd na pensioen de mooiste tijd van uw leven te maken.

Lees ook: Wat te doen na uw pensioen? - Deel 1

Wat verandert er na uw pensioen?

Veel! Natuurlijk zijn er wijzigingen in de financiële situatie, maar dat is niet het enige. Ook het dagelijks leven ziet er compleet anders uit. Pensionado’s moeten vaak wennen aan een leven zonder 9-tot-5-ritme, zonder gezellige (of minder gezellige) collega’s en zonder de sleur die ervoor zorgde dat alles rustig z’n gangetje ging. En dat is niet gek.

Mooi, die zeeën van tijd en goed bedoelde adviezen van mensen die u vertellen dat de plaatselijke knutselclub ‘echt heel gezellig’ is of dat u nu mooi al uw tijd met uw kleinkinderen kunt spenderen, maar wat vindt u zélf belangrijk? Waar wordt u zélf gelukkig van? Dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Wij zetten een aantal ideeën en tips voor u op een rijtje!

Doe wat u altijd al wilde doen

Eerst komt het vakantiegevoel, maar na een paar maanden is het tijd om nieuwe bezigheden te plannen om toch het ritme en de structuur een beetje te behouden. Maar dan wél alleen maar dingen die u leuk vindt en stiekem altijd al hebt willen doen! Probeer het mooie in te zien van deze nieuwe periode en probeer u te focussen op zaken die u belangrijk vindt en die u een goed gevoel geven. We halen er even wat ideeën bij:

Een nieuwe taal leren

Nóóit te oud om te leren! Sterker nog, na uw pensioen is hét moment om de Spaanse of Italiaanse taal onder de knie te krijgen. Handig voor de volgende vakantie. Of wat dacht u van Chinees? Een nieuwe taal leren is een ook een prima manier voor brain training. Welke taal wilt u graag leren?

Op reis

Een inkoppertje, maar we benoemen hem toch even. Genieten van uw welverdiende pensioen, hoe kan dat beter dan door mooie reizen te maken? Alle stukjes van de wereld die u nog wil ontdekken, dat kunt u nu op uw gemakje doen. Mooi toch? Overigens is in ons kleine landje ook zeker nog een hoop te zien. Nederland zit bomvol verscholen pareltjes waar u vast nog niet allemaal bent geweest. Waar gaat u heen?

Een studie volgen

Nog eentje in het kader van nooit te oud om te leren. Altijd al interesse gehad in psychologie? Of helemaal weg van kunst en zou u graag nog meer leren over kunstgeschiedenis? Een hele studie volgen kan, maar er zijn ook genoeg kortdurende cursussen te volgen. Bent u liever praktisch bezig dan dat u in de boeken duikt? Wat dacht u van een cursus pottenbakken, Zuid-Amerikaans koken, Flamenco-dansen of (sport)massage? Keuze zat!

Nieuwe sport uitproberen

We hoeven u vast niet uit te leggen dat bewegen gezond is en dat het helpt om een dagje ouder te worden in goede gezondheid. Maar we snappen óók dat al dat wandelen en fietsen een beetje saai wordt op den duur. Bewegen moet leuk zijn, dan gaat het ook makkelijker. Zoek een sport die past bij uw lichamelijke conditie en interesses. Misschien is dit iets voor u: aquajogging, walking voetbal, pingpong of badminton. Niet zo belastend, wél leuk en effectief om soepel te blijven.

Bezig blijven na pensioen

Wilt u toch lekker blijven werken na pensioen en uzelf tegelijkertijd inzetten voor de maatschappij? Daar biedt UWassistent volop opties voor. Klaar klusjes als klushulp, help mensen met het huishouden of strijd samen met UWassistent tegen eenzaamheid en word gezelschapsmaatje. U bent altijd van harte welkom als dienstverlener!

In deel 3 van ‘wat te doen na uw pensioen’ laten we pensionado's aan het woord. Hoe delen ze hun dagen in? Wat voor tips hebben ze? Houd de blog goed in de gaten!

Lees ook: Liefde kent geen leeftijd!

Reacties