Van uitstel komt afstel

Van uitstel komt afstel

De was moet opgevouwen worden, je moet nog boodschappen doen en je moet nog steeds een schilderij ophangen. En wat ben je aan het doen? Je kijkt televisie, want de meeste klusjes kun je morgen ook nog doen.

Iedereen vertoont wel eens uitstelgedrag - maar waarom?

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is vaak een gevolg van een gebrek aan overzicht. Het betekent niet alleen dat je je taken niet doet, maar het betekent dat je de taken niet doet én dat je je er slecht over voelt. Je lichaam maakt hierdoor stresshormonen aan, waardoor jij stress ervaart, piekert en je je zorgen maakt. Dit is slecht voor je immuunsysteem en het bevordert de groei van vetcellen. Uitstelgedrag is slecht voor je gezondheid en voor je ontwikkeling.

Vaak wordt uitstelgedrag pas echt vervelend als je bepaalde taken echt moet doen en de deadline in zicht is. Hoewel de deadline eerst ver weg lijkt, komt deze vanzelf dichterbij.

Oorzaken van uitstelgedrag

Een bekende oorzaak van uitstelgedrag is een gebrek aan discipline. Mensen die niet goed zijn in doelen stellen, hebben vaak veel uitstelgedrag. Vaak mis je ook een overzicht van de taken die je nog te doen hebt. Hierdoor ontstaat er onrust in je hoofd, waardoor je je moeilijker kunt focussen.

Vaak zijn mensen bezig met meerdere dingen tegelijk. Tegenwoordig zijn mensen druk, druk, druk en komen ze niet meer toe aan lastige – maar belangrijke – taken. Onze hersenen zijn zuinig met energie, dus als er een keuze is tussen een makkelijke of een ingewikkelde taak dan kiezen de hersenen voor de makkelijke taak. Mensen voelen zich fijn bij gewoonteklussen waarbij de hersenen nauwelijks belast worden.

Een andere oorzaak voor uitstelgedrag zijn laagdrempelige afleidingen; sinds de komst van smartphones en – soms verslavende – apps zijn mensen vaak snel afgeleid; even je mail checken of een geluid van een nieuw bericht, het zorgt er voor dat je minder gefocust bent en het verlaagt je persoonlijke effectiviteit.

Daarnaast gebeurt uitstelgedrag ook vaak bij saaie taken waar je geen plezier aan beleeft, bij weinig motivatie of als je nieuwe taken hebt waarvan je niet goed weet hoe je deze aan moet pakken.

Uitstelgedrag in de zorg

Niet alleen in het dagelijkse leven is er sprake van uitstelgedrag, ook in de zorg gebeurt het. Als iemand echter te lang met medische klachten rond blijft lopen kunnen de klachten verergeren.

Vaak wordt een ondersteuner of zorgverlener te laat ingeschakeld – huisartsen hebben regelmatig te maken met medische klachten die al te lang niet aangepakt zijn. Wacht dus niet tot iemand is gevallen of ernstig ziek is, maar schakel van tevoren hulp in!

Ken jij iemand die ondersteuning nodig heeft? Wacht dan niet te lang, maar ga samen op zoek naar een oplossing.

Reacties