Waar leven mensen het langst?

Waar leven mensen het langst?

Ooit weleens gehoord over het Japanse eiland Okinawa? Hier worden mensen gemiddeld het oudst in vergelijking met de rest van de wereld. Op Okinawa is 1 op de 135 mensen 100 jaar of ouder. Ze worden niet alleen gemiddeld ouder, maar ook in betere gezondheid. Naast Japan zijn er nog een aantal gebieden in de wereld waar mensen relatief oud worden, de zogenaamde blue zones. Dit zijn Sardinië (Italië), Loma Linda (California), Nicoya (Costa Rica) en Icaria (Griekenland).

Hoe kan het dan dat mensen in de blue zones gemiddeld langer leven en gezonder oud worden? Helemaal zeker weten doen we het niet, maar een aantal punten lijken wel samen te hangen met een hoge gemiddelde leeftijd.

Het dieet in de blue zones bestaat niet uit dagelijks BigMacs en een aantal liter cola. Vaak eten mensen hier plantaardig, met vooral groenten, bonen, granen en noten. Hier halen ze veel vitamines en mineralen uit. Roken komt zelden voor in deze gebieden. Het spreekt voor zich dat dit ten goede komt aan de gezondheid. Beweging staat ook hoog in het vaandel in de blue zones. Het zonnige weer vormt de ideale omstandigheid om te wandelen in de natuur. Ook verbouwen ze vaak hun eigen groenten en fruit, wat ook de nodige lichaamsinspanning vraagt. Van de sportschool maken zij minder gebruik. Die hebben ze simpelweg niet meer nodig. Wat verder opvalt aan de levenswijze in de blue zones, is dat familie en verbondenheid met anderen heel belangrijk wordt gevonden. Individualisme is er niet bij in de blue zones. Sterke sociale banden kan stress verlagen, wat weer van invloed kan zijn op de gezondheid.

Gezelschap en gezondheid zijn misschien zelfs onafscheidelijk met elkaar verbonden. Via UWassistent kun je gelukkig een gezelschapsmaatje aanvragen. Zo kom je iets dichter bij de levenswijze van de mensen in de blue zones. Oud worden in goede gezondheid willen we allemaal, toch?

Reacties