Tips tegen hooikoorts

Tips tegen hooikoorts

Het mooie weer laat zich eindelijk weer zien! De zomerkleding kan uit de kast en de terrassen zitten steeds voller met mensen die genieten van een koud drankje. Toch is het niet altijd voor iedereen een feest, dat lekkere weer. Niezen, een verstopte neus en jeukende, branderige ogen horen voor sommigen ook bij het voorjaar. Dit zijn de symptomen van hooikoorts. Hooikoorts is een allergische reactie op pollen van planten en bomen. Ongeveer 10 tot 15 procent van de mensen heeft last van hooikoorts. Meestal komt dit voor bij jonge mensen, maar ouderen kunnen er ook last van hebben.

Wat kun je doen om de klachten te verminderen? UWassistent zet een aantal tips voor je op een rijtje:

Ga er even tussenuit

Aan de kust zul je minder last hebben van hooikoorts. Dit komt doordat in deze omgeving minder stuifmeel voorkomt. Dat is meteen een goede reden om er even tussenuit te gaan, toch? Een handig hulpmiddel: pollenradar. Zo weet jij precies waar je moet zijn om zo min mogelijk last te hebben van die prikkende ogen en jeukende neus.

Medicijnen

Als je veel last hebt van hooikoorts, kun je naar de huisarts gaan om te vragen welke medicijnen je zou kunnen gaan gebruiken. De huisarts kan ook testen of je eventueel allergisch bent voor iets anders. Bescherm je huis tegen pollen.

Stofzuigen

Stofzuig regelmatig om stuifmeel te verminderen. Er zijn ook speciale hooikoortshorren, die pollen vanaf buiten deels tegenhouden. De pollen zijn in de ochtend het minst aanwezig, dus als je een raam in huis open wil zetten, kan je dat het beste in de ochtend doen.

Wrijf niet in je ogen

Vaak worden de klachten erger als je in je ogen wrijft. Je kunt beter een koud washandje gebruiken om je ogen schoon te maken.

Reacties