Weetjes over het paasei op een rij!

Weetjes over paaseitjes

Gekookt, gebakken, gepocheerd. Of voor de zoetekauwen onder ons: wit, puur, melk, karamel-zeezout, mokka of discodip. Het is weer Pasen! Je kunt niet in de supermarkt wandelen zonder tegen de schappen met stapels paaseitjes te botsen met je karretje. Dat karretje waarin ook al behoorlijk wat versnaperingen liggen die verdacht veel op paaseitjes en chocolade-kippen lijken (‘voor de visite natuurlijk!’). De eerste paaseitjes werden zelfs direct na nieuwjaarsdag al gespot in de winkels.

Met Pasen geldt hetzelfde als met kerst: het is maar één keer per jaar dus daar mogen we met volle teugen van genieten. UWassistent vond het de hoogste tijd om stil te staan bij deze verrukkelijke ovaalvormige suikerbommetjes. We hebben een aantal leuke weetjes over paaseitjes voor je op een rijtje gezet. Dan heb jij tijdens het paasontbijt weer iets interessants om te vertellen aan je familie. Ze zullen aan je lippen hangen!

Hoeveel paaseitjes eten we gemiddeld?

Dit zijn er 47. Waarschijnlijk ben je de tel inmiddels allang kwijt. Melkchocolade is de meest geliefde smaak. Als er paaseitjes op tafel staan, pakt 74 procent eerst alle paaseitjes in de smaken die hij of zij het lekkerst vindt. We staan ook open voor de nieuwe smaken: bijna 70 procent van de mensen durft het aan om een aparte smaak te kopen. Overijssel, Friesland en Groningen zijn koplopers in het eten van paaseitjes.

Voor jong en oud

De voorkeuren voor de drie smaken chocolade blijkt te veranderen naarmate mensen ouder worden. Kinderen eten het liefst melkchocolade, studenten kunnen niet genoeg krijgen van de witte variant en ouderen geven de voorkeur aan de pure paaseitjes.

Paaseieren zoeken

Vroeger legden mensen eieren op hun akkers, onder een laagje zand. Eieren staan symbool voor vruchtbaarheid. Ze dachten dan dat de grond vruchtbaarder werd. Ze hoopten zo op een goede oogst. Dit is later overgegaan in paaseieren zoeken in de achtertuin.

Sommige mensen nemen paaseieren heel serieus. Het grootste paasei ooit is gemaakt in Argentinië, is 8,5 meter hoog en weegt 7.500 kilo! Bergbeklimmers braken stukjes van het chocolade-ei af en deelden ze uit aan het publiek.

In Florida is het wereldrecord paaseieren rapen gevestigd. Dit waren 501.000 eieren, gezocht door 9.753 kinderen. Die kinderen zullen ’s avonds niet zoveel meer gegeten hebben! Mannen spelen trouwens vaker vals dan vrouwen bij het zoeken van paaseieren. Hou ze dus goed in de gaten de komende dagen!

Chocolade gezond?

Zo heel af en toe een stukje (of eitje) pure chocola eten is wellicht helemaal niet zo erg! Bij ouderen kan het goed zijn voor het geheugen. Bepaalde stofjes die in chocolade zitten (die overigens ook in rode wijn en groene thee te vinden zijn) kunnen helpen tegen suikerziekte, hersenbloedingen en hart- en vaatziekten. Verder kan chocola ook stress verlagen en je humeur een boost geven! Wil je meer weten over gezonde voeding? De komende tijd gaat een diëtist voedingsblogs schrijven voor UWassistent. Hierin lees je veel over gezonde voeding, waaronder voor ouderen. Hou daarvoor de website in de gaten.

UWassistent wenst iedereen fijne paasdagen!

Reacties