Ervaringen van een dienstverlener

Ervaringen van dienstverleners

De persoonlijke assistenten van UWassistent gaan altijd op zoek naar de meest geschikte dienstverleners voor de klanten. Af en toe zijn er bijzondere situaties, die we graag willen uitlichten!

Vandaag delen we de ervaringen van dienstverlener Tiny, die samen met andere dienstverleners een team vormt bij een mevrouw met beginnende dementie, Riet, in Amsterdam. Met dit team zorgt ze voor Riet, zodat zij gewoon thuis kan blijven wonen in haar vertrouwde Jordaanse omgeving. In deze blog leest u wat een gezelschapsmaatje voor iemand kan betekenen.

'Via UWassistent kwam ik vorig jaar februari bij Riet in de Jordaan als gezelschapsmaatje', vertelt Tiny. 'Het klikte al snel tussen ons. Ik maak ook gezonde maaltijden bij haar. Het is een feest om te zien hoe ze genoot van een warme maaltijd, wat al een lange tijd geleden was. De weegschaal gaf steeds een beetje meer aan, en dat was nodig.'

Gezelschapsmaatje

Een gezelschapsmaatje kan veel betekenen voor mensen. Bij beginnende dementie is het een extra uitdaging om iemand actief te houden, zowel fysiek als mentaal. Het is belangrijk om vooral veiligheid en liefde te bieden. Samen leuke activiteiten ondernemen, zorgt voor afleiding en het doorbreekt de dagelijkse sleur. Zo vertelt het gezelschapsmaatje van Riet: 'We praten vaak samen uitgebreid over boeken. Riet werkte in diverse boekhandels en later als bibliothecaresse. Een van de muren in haar woonkamer is helemaal bekleed met boeken.' Ze doen ook regelmatig andere dingen samen, zoals een mooie wandeling maken of samen eten.

Een vast team

Ook dienstverleners Sandra en Olivier kwamen een avond in de week langs bij Riet. Ze kookten dan voor twee dagen, zodat Riet elke dag kan genieten van gezond en lekker eten. Verder kwam de thuiszorg twee keer per dag. 'Riet was daar niet altijd blij mee', vertelt Tiny, 'zeker niet als ze een nacht was opgebleven om de kranten te lezen en er wéér een nieuw gezicht opdook om haar te wassen en aan te kleden'. Riet houdt van een wijntje in de nacht en is nooit gewend geweest aan bemoeienis van buitenaf. De optie van een verzorgingstehuis zorgde voor nachtmerries bij Riet, dus heeft haar mentor besloten om een team van vaste mensen te laten samenstellen door persoonlijke assistent Nancy, van UWassistent. Vanaf het moment dat deze nieuwe fase begon, kwam er meer rust in huis en het werd schoner en opgeruimder. Chapeau iedereen!

Thuis in de Jordaan

Inmiddels heeft iedereen al aan elkaar kunnen wennen. 'Riet kent nu alle teamleden en weet waar ze aan toe is, net zoals wij. Vorig jaar was het nog niet zeker dat ze in de zomer nog in haar huis zou kunnen blijven. Nu is er door de huisarts besloten dat Riet voorlopig, met nieuwe medicatie tegen wanen, thuis kan blijven wonen. Ze wil niets liever dan in haar huis in de Jordaan blijven. Met de lente en de zomer in het vooruitzicht, hopen we nog een paar leuke uitstapjes te maken met Riet en haar een fijne tijd te bieden. We hebben allemaal veel respect voor Riet', aldus gezelschapsmaatje Tiny.

De dienstverleners bevelen UWassistent aan. Vaak vinden dienstverleners het fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen. Daarbij komt dat ouderen door deze hulp misschien zelfs gewoon thuis kunnen blijven wonen. Een win-winsituatie dus!

Bent u benieuwd wat UWassistent voor u kan betekenen? Neem dan eens een kijkje op onze website. Misschien zit er wel een passende dienst voor u bij!

Reacties