Mantelzorg

Mantelzorgondersteuning

Afgelopen donderdag zijn mantelzorgers in heel Nederland in het zonnetje gezet op de Dag van de Mantelzorg.

Bij mantelzorg staat de relatie tussen mantelzorger en hulpbehoevende centraal. Vaak gebeurt mantelzorg vanuit vanzelfsprekendheid en betrokkenheid; als je familie bent is het logisch dat je voor de ander zorgt.

"Na het overlijden van mijn moeder heb ik mijn hoogbejaarde vader aangeboden om bij hem te gaan wonen en hem te ondersteunen zodat hij thuis kon blijven wonen.”

Voor mantelzorgers kan het voldoening geven om iets voor een ander te betekenen, maar het geven van veel zorg en aandacht valt niet altijd mee. Veel mantelzorgers hebben een baan en een eigen gezin, waarvoor ze dan minder tijd hebben. Gemiddeld besteden de mantelzorgers elf uur per week aan de zorg en een op de zeven mantelzorgers zegt zwaar overbelast te zijn. (Bron: Nu.nl) Senioren-assistent en UWassistent kunnen de mantelzorger helpen door (een deel van) de zorg over te nemen.

“Dankzij de ondersteuning van UWassistent kan ik nu bij mijn vader op visite gaan zonder verder iets te moeten doen in huis.”

Veel mantelzorgers hebben moeite om hulp te vragen. Uit onderzoek van Mezzo (de landelijke vereniging voor mantelzorgers) blijkt dat één op de drie mantelzorgers geen hulp wil of durft te vragen. Mantelzorgers zijn dan bijvoorbeeld bang om de controle te verliezen, als er ineens een vreemde in huis komt of zien het vragen van hulp als een zwakte. Maar dat is het niet. Iemand die hulp vraagt zorgt er voor dat de situatie verbetert, wat goed is voor de mantelzorger en de hulpbehoevende.

“Eerst kon ik de zorg voor mijn vader moeilijk uit handen geven, want een dochter weet het allemaal beter. Toch was ik heel blij met de hulp van Senioren-assistent. Het gaf mij een veilig gevoel dat mijn vader in goede handen was. De medewerkers van Senioren-assistent waren er altijd om mij te ondersteunen.”

Reacties