Week tegen Eenzaamheid: UWassistent brengt mensen samenWeek tegen Eenzaamheid: UWassistent brengt mensen samen

Volgens recente cijfers van de Gezondheidsmonitor voelt meer dan de helft van de 75-plussers zich eenzaam. Met de ondersteuning die we bieden dragen we dagelijks ons steentje bij om dit probleem op te lossen. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (29 september t/m 6 oktober) geven we extra aandacht aan het thema eenzaamheid. Door heel het land verrassen we tientallen klanten met een extra bezoekje. Samen genieten we van een heerlijk gebakje en een fijn kletspraatje.

Een tegen Eenzaamheid

Wat eenzaamheid is en hoe het voelt is voor iedereen verschillend. “Het is niet altijd aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gesproken. Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid”, aldus Bianca van Wijk van UWassistent regio Den Haag.
 
Bianca is een van de initiatiefneemsters van de gebakjesactie van UWassistent. “Omdat we nauw betrokken zijn bij de zorg van onze klanten, voelen we heel goed aan wanneer een klant behoefte heeft aan een luisterend oor of wat gezelligheid. Op die manier helpen wij ouderen dagelijks zich minder eenzaam te voelen, want wat we doen is zoveel meer dan enkel het huishouden of hulp bij het aankleden.” 

Met de gebakjesactie wil Bianca samen met haar collega’s verspreid over heel Nederland extra aandacht vragen voor het thema eenzaamheid. “Want het is zo mooi om te zien dat een klein gebaar het verschil kan maken”, besluit Bianca.

Een actie die verbind

Sinds de start van de actie hebben we al veel enthousiaste reacties mogen ontvangen. In Geldermalsen kreeg mevrouw Wristers bezoek én een lekkere tompouce van vaste hulp Dita. “Het is iedere keer zo fijn als Dita er is”, gaf mevrouw Wristers aan. “Ik kijk er altijd naar uit als ze komt.”


Ook mevrouw Theuwkens werd verrast met een lekkernij. Geen gebakje, maar een Cornetto. “Daar is mevrouw dol op”, geeft Elise van de Burght van UWassistent in de regio Ede, Wageningen en Veenendaal aan. “We genieten iedere keer weer van elkaars aanwezigheid.”


In Eindhoven werd meneer van Roij verrast met een gebakje van hulp Barbara. “En ik ben nog en eens jarig!”, had meneer van Roij gezegd. Barbara en Meneer van Roij hebben zichtbaar genoten van het spontane bezoek. Samen hebben ze veel mooie herinneringen opgehaald.


Niet alleen tijdens de Week tegen Eenzaamheid hebben we aandacht voor het thema eenzaamheid. We zetten ons dag in dag uit vol overgave in voor ouderen. Dat doen we met heel ons hart, samen met ons landelijk netwerk van betrokken dienstverleners. Ook de dienstverleners zijn te spreken over de verrassingsbezoekjes. Het heeft de ouderen zichtbaar goed gedaan. Een steuntje in de rug kan zo veel betekenen.

Zo kun je het verschil maken

Met deze gebakjesactie willen we als organisatie ook andere motiveren om eens langs te gaan bij diegenen die dat kunnen gebruiken. Signaleer je eenzaamheid in je omgeving? Maak een praatje, bedenk iets om te doen, bied een luisterend oor en kijk samen wat er mogelijk is. Benieuwd hoe? Zie www.eentegeneenzaamheid.nl.

Ondersteuning nodig voor uzelf of uw naaste?

Zorgt u voor een familielid dat vanwege ouderdom, ziekte of een beperking hulp nodig heeft? Het kan lastig zijn om dit te combineren met uw gezin, werk en sociale leven. Wij ondersteunen mantelzorgers daarom met diverse diensten. De klik met de dienstverlener vinden we daarbij erg belangrijk. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. We zijn in heel Nederland actief en helpen u graag.


Reacties